Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsbyggandet på g i Gbg

Publicerad: 6 april 2016, 14:21

Kommentator Stefan Attefall, Thomas Dahl, Maria Meyer-Martins, Ulf Kamne och Michael Ivarson.

Staden har som mål att bygga 3 – 5 000 nya bostäder om året, plus 7 000 nya bostäder i Jubileumssatsningen till 2021. Det verkar alltså som att Göteborg påbörjat det som det ofta pratas om – en ökning av bostadsbyggandet.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaBusiness Arena GöteborgGöteborgWallenstam Fastigheter

I Göteborg pågår många stora stadsutvecklingsprojekt samtidigt, och fler kommer i framtiden. Staden har som mål att bygga 3 – 5 000 nya bostäder om året, plus 7 000 nya bostäder i Jubileumssatsningen till 2021. Dessutom ska 1 000 temporära bostäder uppföras.

Det verkar alltså som att Göteborg påbörjat det som det ofta pratas om – en ökning av bostadsbyggandet. Frågan diskuterades på tisdagen under Business Arena Göteborg.

Enligt Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam – ett bolag som lovat att bygga 850 nya bostäder inom ramen för jubilumssatsningen – är bostadsbristen ingen ny fråga. Skillnaden nu jämfört med några år sedan är att staden har bestämt sig för att göra något åt det.

­- Det har blivit ett väldigt fint tempo och arbetsformen har redan satt sig, det funkar väldigt bra när kommunen och aktörer samverkar. Vi hoppas att det kan bli ett mer permanent arbetssätt, säger Thomas Dahl.

Fördubblad byggtakt
Kommunens representant, byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP), håller med.

– Det som händer nu är att vi har satt en enorm fart, vi har femdubblat antalet antagna detaljplaner sedan 2012. I den frågan har vi oppositionen med oss. Det finns en enorm byggvilja – vi ser att det sprider sig över allt större delar av Göteborg, även i de östra delarna finns det intresse av att bygga, säger Ulf Kamne.

Ska målen uppnås behöver byggtakten mer än fördubblas. Enligt Ulf Kamne är tricket att staden har förändrat sättet man ser på exploatering och byggande. Han menar att staden byggs tätare och därmed mer yt-effektivt – något som ska göra att varje plan får fler bostäder.

– Det gör att vi kommer mycket snabbare fram. Kan man öka antalet i varje plan från 400 till 800 bostäder så har man fördubblat takten.

Enligt Kamne startades planer för 10 000 bostäder under fjolåret. Målet är att 5 000 av dem ska antas under 2016.

Maria Meyer-Martins är vd på Boplats Göteborg, stadens marknadsplats för lediga lägenheter. Hon menar att aktiviteten i bostadkön är ett tecken på hur viktig frågan är.

– Att få uthyrt 7 000 lägenheter (reds. anm. antalet som ska byggas inom jubileumssatsningen) kommer inte att bli svårt. Häromdagen hade vi 170 000 i kö, 70 000 av dem har aktivt sökt lägenhet det senaste året. Jag tror att vi måste koppla ihop och samverka mellan kommunerna, vi måste jobba mer regionalt med de här frågorna och få en regional marknadsplats. För efterfrågan är regional, säger Maria Meyer-Martins.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.