Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsbyggandet når rekordsiffror

Publicerad: 14 november 2016, 14:45

Illustration: Petter Furå.

Bostadsbyggandet är nu på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet. I år påbörjas byggandet av 64 000 bostäder och nästa år påbörjas 67 000 bostäder, enligt Boverkets senaste prognos.


Ämnen i artikeln:

MalmöGöteborgBoverket

Bostadsbyggandet är nu på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet.  I år påbörjas byggandet av 64 000 bostäder och nästa år påbörjas 67 000 bostäder, enligt Boverkets senaste prognos.

Siffrorna visar en ökning på 30 procent för 2016, men för 2017 landar ökningen på bara 5 procent. Anledningen till den avstannade byggtakten är enligt rapporten kapacitetsbrist snarare än efterfrågan, vilket också leder till ökade anbudspriser.

Få byggda bostäder per invånare
Preliminära siffror visar att det påbörjades cirka 6 bostäder per 1 000 invånare i hela landet under tolvmånadersperioden till och med juni. I Storstockholm påbörjades 8,5 bostäder per 1000 invånare, i Storgöteborg drygt 7 och i Stormalmö påbörjades 5,5 bostäder per 1000 invånare.

För att uppnå siffrorna i Boverkets byggbehovsanalys krävs att cirka 7 bostäder per 1 000 invånare färdigställs innan år 2025. Enligt analysen bör den största delen av bostäderna också byggas mellan år 2016 och 2020 så i praktiken borde siffrorna vara betydligt högre i många av tillväxtkommunerna.

I framtiden kan kanske stigande räntekostnader och en sämre ekonomi för hushållen i kombination med ökad produktion leda till minskad efterfrågan på bostadsrätter och småhus. Detta kan enligt Boverket leda till lägre priser men också möjliggöra ett ökat byggande av hyresrätter.

I sammanhanget bör det tilläggas att begreppet ”påbörjade bostäder” inte innebär att spaden är satt i marken. Antalet påbörjade bostäder inte nödvändigtvis vara lika många som slutligen byggs.

Enligt Boverket är prognosen kraftigt uppskriven och de betonar osäkerheten i underlaget.

För att läsa Boverkets rapport, klicka här.

Viktor Lindevall

Ämnen i artikeln:

MalmöGöteborgBoverket

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.