Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsbristen hämmar företagen

Publicerad: 13 november 2015, 18:22

Foto: Maria Nordlander.

51 procent av tillfrågade företag uppger att bostadsbristen försvårar deras möjlighet att rekrytera i Stockholm. Ett av fem företag uppger att de helt misslyckats med sin rekrytering på grund av just bostadsbristen. Se kommentarer från bostadsminister Mehmet Kaplan, rapportförfattaren Daniela Waldfogel och från Caroline Szyber, KD i klippet.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanStockholms Handelskammare

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

51 procent av tillfrågade företag uppger att bostadsbristen försvårar deras möjlighet att rekrytera i Stockholm. Ett av fem företag uppger att de helt misslyckats med sin rekrytering på grund av just bostadsbristen. Detta visar en ny rapport som Stockholms Handelskammare har gjort.

Om inte Stockholm svarar upp mot utmaningarna, kommer staden att bli omsprungen av andra attraktiva städer, menar Handelskammaren.

Handelskammaren kommer fram till fyra förslag som enligt dem skulle hjälpa:

- omreglera hyressättningssystemet enligt den modell som Bokriskommittén har presenterat. Nämligen att anpassa hyrorna stegvis, med maximala höjningar på fem procent om året
- öka utbudet av andrahandsobjekt, genom att bland annat göra det skattefritt att hyra ut upp till halva bostaden
- kommuner i Stockholm ska uppmuntra tillkomsten av alternativa bostadsformer, genom att bland annat ändra i PBL för att möjliggöra mindre avvikelser från detaljplan och längre tillfälliga bygglov
- fler bostadshotell

Frågan hur man löser bostadsbristen har många svar. Se kommentarer från bostadsminister Mehmet Kaplan, rapportförfattaren Daniela Waldfogel och från Caroline Szyber, KD i klippet ovan.

Maria Nordlander

Källa: ”Företagen pressas av bostadsbristen”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.