Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bolund: “Startskott för grön emission”

Publicerad: 19 juli 2019, 08:54

Per Bolund.

Foto: Miljöpartiet

Regeringen har gett Riksgäldskontoret i uppdrag att analysera hur staten ska ge ut gröna obligationer senast nästa år.


Ämnen i artikeln:

Per BolundRegeringen

På fredagen gav regeringen Riksgäldskontoret i uppdrag att analysera hur staten ska ge ut gröna obligationer senast 2020. Det framgår av ett pressmeddelande.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund säger i ett pressmeddelande att Riksgäldskontoret ska analysera hur staten ska genomföra arbetet:

– Det är startskottet för de förberedelser som behövs för emissionen av gröna obligationer, bland annat urvalet av vilka budgetutgifter som bör ingå och lämplig löptid.

Tidigare har gröna obligationer som finansierar hållbara investeringar och projekt emitterats av både privata och offentliga aktörer. Men senast nästa år ska alltså även staten göra det.

– Finansmarknaden spelar en central roll i omställningen mot en hållbar utveckling och regeringen vill genom att främja marknaden för gröna obligationer öka möjligheterna till hållbara investeringar, säger Bolund.

Uppdraget ingår i januariavtalet och bottnar bland annat i utredningen ”Att främja marknaden för gröna obligationer” från 2018 som ser statliga gröna obligationer som en viktig åtgärd.

– Det här ska genomföras på ett effektivt och transparent sätt. Som investerare ska man tydligt kunna följa och utvärdera de miljö- och klimatsatsningar som finansierats med de statliga gröna obligationerna, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad i ett pressmeddelande.

Emissionen kan genomföras först när ett tydligt ramverk är på plats, samt en struktur för att rapportera miljö- och klimateffekterna av de utgifter som de gröna obligationerna finansierar, meddelar myndigheten.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Per BolundRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.