Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bolund öppnar för ändrat amorteringskrav

Publicerad: 23 januari 2019, 14:28

Per Bolund.

Foto: Miljöpartiet

Den nye bostadsministern Per Bolund (MP) vill i en intervju med Fastighetsnytt se bostadspolitiska reformer. Han säger också att “amorteringskravet kan behöva ändras”, samtidigt som han menar att man inte ska överdramatisera effekterna av sänkta ränteavdrag.


Ämnen i artikeln:

FinansdepartementetPer Bolund

Den nye bostadsministern Per Bolund (MP) öppnar för bostadspolitiska reformer och påminner samtidigt om att “man inte ska överdramatisera effekterna” av sänkta ränteavdrag.

När Per Bolund (MP) i måndags utnämndes till ny bostadsminister var fastighetsbranschens reaktion överlag positiv, och han ser även själv stora fördelar med att bostadsfrågorna nu kommer närmare de ekonomiska besluten. Inte minst på grund av årtionden av underinvesteringar i bostadsmarknaden.

– Det handlar om ett större underskott som måste lösas genom ett historiskt högt bostadsbyggande flera år framöver, säger han till Fastighetsnytt.

Han påpekar att bostadsmarknaden är otroligt viktig både för landets utveckling och för enskilda människor.

– Alla har väldigt starka känslor kopplade till boendet och det är viktig att skapa balans mellan utbud och efterfrågan. En stor bostadsbrist skapar onödiga låsningar och hinder i samhället.

Hans mål är att skapa bästa möjliga förutsättningar för en stabilare marknad.

– Vi är beredda att se över alla regelverk som finns för att minska byggtider och kommer även att titta på den ekonomiska sidan.

Men allra först ska MP, S, C och L genomföra de konkreta åtgärder som presenteras i januariavtalet. Planen är utöver regelförändringarna att se över hyresmarknaden i bredare bemärkelse. Även miljö- och klimatfrågorna kommer att få väldigt stor vikt de kommande åren för att komma ett steg närmare ett fossilfritt Sverige, enligt Bolund.

– Det är viktigt att satsa på hållbar stadsutveckling och vi vill se ett ökat träbyggande.

Vilka frågor kommer du att prioritera högst?
– Jag kommer att fokusera på det nya avtalet som slutits mellan partierna. När vi har gått in i ett avtal så kommer vi att hålla det också.

Det omdiskuterade investeringsstödet till byggandet av hyresrätter slopas inte, men behöver effektiviseras, förklarar han vidare.

– Det är viktigt att få fram fler hyresbostäder som människor med små inkomster har råd med. Vi kommer därför att i samband med en bredare skatteöversyn se över de skatter som berör bostadsmarknaden.

Det kommer enligt honom att ge bättre möjligheter för att effektivisera bostadsmarknaden och minimera de risker som uppstår när hushållens skuldberg växer.

– Exakt hur ändringarna kommer att se ut kan jag inte svara på i nuläget, men det är på tiden att en bredare skatteöversyn görs.

Riskerar inte stödet att krocka med den fria hyressättningen?
– Stödet till byggherrarna kommer med olika villkor, så jag ser ingen konflikt. Men det ska ses över i utredningen som påbörjas under våren.

Ett färdigt förslag om den fria hyressättningen väntar år 2020, enligt bostadsministern.

Hur kan mer balanserade villkor för upplåtelseformerna skapas?
– Det är viktigt att båda marknaderna fungerar, men exakt hur det ska se ut får vi återkomma till. Vi har inte alla lösningarna klara redan första dagen.

Den nya politiska konstellationen vill i samband med skatteöversynen sänka ränteavdragen, vilket samtliga partier, förutom S och M, även gick till val på. Kravet från de två största partierna var då att intäkterna i så fall skulle användas för att sänka andra boendeskatter. Något som man alltså tittar på nu.

– Hushållens skuldsättning är en ledstjärna i det arbetet, samtidigt som åtgärden minskar incitamenten för att ta höga lån.

Inget ändras dock i år, utan det här handlar om ett reformarbete som utförs stegvis.

– Människor har satt sig i stora affärer med de förutsättningar som finns och vi måste se till att det finns gott om tid för omställningen. Inga abrupta ändringar ska göras.

Hur stor procentuell räntehöjning handlar det om för hushållen?
– Det är inte färdigt ännu.

Har hushållen verkligen råd med sänkningen?
– Jag skulle säga att förutsättningarna är goda tack vare det låga ränteläget. Det finns även möjlighet att kompensera hushållen genom att sänka andra skatter.

Frågan är om det även kan bli aktuellt med ett skattegynnat bosparande, som Bolund tidigare har uttalat sig positivt om till skillnad från finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det kan finnas behov av att skapa ett hållbart sparande. Förslaget skulle kunna ge positiv effekt eftersom vi har väldigt höga inträdesbarriärer på bostadsmarknaden i dag.

Han tror att lösningen framför allt kan underlätta för den som vill spara ihop till kontantinsatsen till sin första bostad.

Bolund väljer däremot att tona ner sin tidigare oro om överhettning på bostadsmarknaden.

– Det skärpta amorteringskravet har minskat skuldsättningsnivåerna. Genom det bygger vi upp en buffert både för hushållen och den svenska ekonomin som vi kommer att vara väldigt glada för den dagen då ekonomin vänder. Min erfarenhet är nämligen att bostadsmarknaden dyker först vid finanskriser.

Samtidigt har ju det skärpta amorteringskravet fått skarp kritik för att tvärtom stoppa byggandet, vilket i slutändan drabbar låginkomsttagare, som exempelvis äldre och unga, hårdast. Något som Bolund också är villig att se över.

– Om vi genomför stora skatteändringar så bör man inte ta för givet att alla andra åtgärder bör ligga kvar som förut. Amorteringskravet kan också behöva ändras om vi inte hittar andra åtgärder som löser saken.

Här har regeringen och Finansinspektionen (FI) ett delat ansvar, enligt Bolund.

– Regeringen via skattesystemet och FI när det gäller resten. Men där behöver vi jobba tillsammans i dialog.

Hur kommer dialogen med branschen att se ut?
– Min grundläggande princip är att försöka ha kontakt med alla aktörer för att få en samlad syn och nya insikter. Jag ser fram emot att träffa många kunniga människor och kommer även att ta initiativ för att se till att alla parter, även kommunerna, tar sin del av ansvaret.

Vilka åtgärder kommer att vidtas redan i år?
– Det är framför allt det som berör investeringsstödet, men även andra positiva förändringar väntar bostadsmarknaden.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.