torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Beskedet: Cementa får bryta kalk under 2022

Publicerad: 18 november 2021, 15:33

Cementa får tillstånd från regeringen att bryta kalk i Slite under 2022. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen ger Cementa tillstånd att fortsätta sin kalkbrytning i Slite till och med år 2022. Det meddelar miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan på en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Ämnen i artikeln:

CementaRegeringen

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Drygt två veckor efter att Cementas tillstånd för kalkbrytning i Slite gick ut har regeringen nu beslutat att godkänna bolagets nya tillstånd. 

– Det här gör vi för att förhindra en akut kris och inte för att rädda en enskild aktör, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Cementas förhoppning var att få ett treårigt tillstånd, men regeringen har nu godkänt kalkbrytning i Slite till och med 2022.

– Det har hela tiden handlat om samma mängd kalksten, det som var kvar i det tidigare tillståndet, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Efter att den tillfälliga ”Cementa-lagen” klubbades igenom i riksdagen den 30:e september uppgav flera miljöorganisationer att de skulle överklaga ett nytt tillstånd.

– Jag kan konstatera att samtliga åtta partier har ställt sig bakom den tillfälla lagändring som möjliggjorde det nya tillståndet. Men själva domstolsarbetet kommer regeringen inte att lägga sig i, kommenterar Ibrahim Baylan.

Regeringens tillstånd är villkorat med att Cementa ska täta täktväggarna för att minska inläckaget av grundvatten.

– Regeringen konstaterar att verksamheten innebär en omfattande omledning av grundvatten i ett område med känsliga grundvattenresurser, vilket onekligen leder till en påverkan. Tillståndet innebär att den nuvarande grundvattensituationen i allt väsentligt kommer att kvarstå, säger Per Bolund.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev