Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Bekvämare skor och mindre ömma tår”

Publicerad: 4 mars 2014, 15:00

Ola Johansson, (C), Bostadspolitisk talesperson.

Ett ökat bostadsbyggande stämmer i varje fall inte med den bild Veronica Palm (s) försöker sätta och hon får svårt att förklara på vilket sätt regeringen har misslyckats.


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Enligt SCB och Byggindustriernas index är bostadsbyggandet på väg åt rätt håll. Det är bra signaler, även om det är för tidigt att jubla och omöjligt att säga vad det beror på. Ett ökat bostadsbyggande stämmer i varje fall inte med den bild Veronica Palm (s) försöker sätta och hon får svårt att förklara på vilket sätt regeringen har misslyckats.

Nyligen presenterade Alliansens partiledare en utredning om hur vi kan förbättra bostadssituationen i storstadsregionerna. Att få bukt med den havererade bostadsmarknaden där, borde också göra det lättare att bygga på landsbygden, eftersom höga priser påverkar bankernas utlåningspolicy. Inom kort kommer Riksdagen att behandla en rad förenklingar av plan- och bygglagen och generösare regler för komplements- och utbyggnader. Särkraven har det varit ett himla liv om. När den frågan går mot sin lösning och vi får både en stopplag och rejält skärpta energikrav vid nybyggen, är det väl bara sätta spaden i jorden och bygga?!

Branschen har efterfrågat detta och deras ständigt återkommande mantra lyder ”ge oss långsiktigt hållbara villkor och förutsägbarhet – inte statsstöd och subventioner”, då kommer resultatet i form av ett ökat byggande. Måhända ser vi de tecknen nu, men problemen med en dysfunktionell bostadsmarknad kräver att man tar tag i grundläggande problem. Trösklarna på vägen in måste bli lägre och rörligheten hos dem som är på insidan behöver öka. En ansvarsfull politik innebär att man lyssnar och tar intryck av kritiken, samtidigt som risken för en bostadsbubbla tas på större allvar.

”Fler bostäder kommer att byggas om reglerna blir enklare och planprocesserna kortare!” Så säger många, men det är inte där skon klämmer. Bristen på drivkrafter att investera i nya bostäder för uthyrning och att reinvestera i de bostäder som en gång byggts med subventioner är inte tillräckliga för att vi ska få igång ett bostadsbyggande som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

Bruksvärdessystemet är ett i teorin väl fungerande sätt att nå överenskommelser om hur hyran ska sättas. Problemet när det bara finns ett par skor att tillgå och de är i storlek 40, är att de inte passar alla.

Centerpartiet vill se en friare hyressättning med ökat inslag av marknadsanpassning som ett sätt att öka drivkrafterna och ge utrymme för tårna. Sättet vi vill göra det på är att tillåta en friare hyressättning som en frivillig överenskommelse mellan hyresgäster och fastighetsägare, vid nyproduktion och ombyggnad. Ett sådant system kan existera parallellt med förhandlade hyror.

Vi har också tagit ställning för rättvisare skattevillkor mellan upplåtelseformer. Idag är den som bygger nya hyresbostäder och den som genomför en större renovering, med nytt värdeår för fastigheten, befriad från fastighetsskatt under de första 15 åren. En utredning har föreslagit fullständig avgiftsbefrielse för all form av hyresrätt, även äldre. Kostnaden för det är hög. Centerpartiet motsätter sig att skattefrihet för hyresrätt finansieras genom minskade avdragsrättigheter för de som äger sin bostad.

En medelväg som stärker drivkraften att investera i energieffektivisering och standardhöjning i samband med renovering vore att införa en permanent befrielse från fastighetsavgift för alla nyproducerade bostäder och sådana som får ett nytt värdeår. Avgiftsbefrielsen kan genomföras retroaktivt så de bostadshus som redan renoverats till en kostnad som uppgår till 70 procent av nyproduktionskostanden också befrias från fastighetsavgift.

En kombination av dessa förslag borde tillsammans med regelförenklingar vara grunden för den långsiktigt hållbara bostadspolitik som behövs för att branschen ska kunna ta ansvar för byggandet av nyproducerade lägenheter till en överkomlig hyra. För att parterna ska åstadkomma en fungerande bostadsmarknad där rörligheten ökar och de som står utanför har en möjlighet att ta sig in.

Det kommer alltid att finnas någon som skor sig på en dåligt fungerande marknad, därför behövs bekvämare skor och mindre ömma tår i bostadsdebatten.

Ola Johansson, (C)
Bostadspolitisk talesperson

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.