Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Behöver kompetens och erfarenhet från branschen

Publicerad: 12 maj 2016, 14:16

Kristina Alvendal.

Många hävdar, nu när ny bostadsminister skall utses, att bostadspolitiken och framtida lösningar på bostadsmarknaden inte kan lösas av en bostadsminister, som inte rår över beslut som idag ligger på ett flertal departement. Dessvärre kommer någon verklig makt aldrig att hamna inom bostadsministerns departement om inte kompetens och erfarenhet finns hos den utnämnda ministern. Just det är därför långt mycket viktigare än att bygga ett Superdepartement.


Ämnen i artikeln:

Kristina Alvendal

Bostadsmarknaden och det politiska systemet som riggats runtomkring är som ett lapptäcke. Om en lapp tas bort eller ändrar form får det följder för hela systemet. Om t ex marknadshyror införs kommer priserna på bostadsrätter troligen att sjunka. Inför man subventioner så ökar troligen produktionskostnaderna. Om de kommunala bostadsbolagen tar över den lokala produktionen av hyresrätter slås flera privata aktörer ut. Om ränteavdragen ändras eller avskaffas får det följder på bopriser, men även på den allmänna konsumtionen. Stockholms bostadsmarknad påminner inte om Gävles bostadsmarknad och därmed är en riksövergripande politik inte heller hela receptet. Exemplen på komplexiteten är många.

Min erfarenhet är att det är få politiker som verkligen ser detaljerna i bostadsmarknadens utmaningar och hur saker och ting hänger samman. Hur bruksvärdeshyror egentligen sätts är för många en teori som de aldrig själva praktiserat. Att sätta en maxhyra för hyresrätter för att få en markanvisning i en kommun är allt annat än kunskapsbaserat. Politiskt motstånd till förändring går oftast före pragmatism och kunskap.

Slutsatsen blir att det för att lyckas med bostadspolitiken på riksnivå krävs erfarenhet och kompetens från branschen, förhandlingsförmåga, möjlighet att se den övergripande bilden och att avstå från symbolpolitik. Lägg till det en blocköverskridande överenskommelse mellan s och m, som hittills lyst med sin frånvaro i svensk politik. De omfattande tagen som krävs kan bara göras av en person som har rätt kompetens oavsett storlek på departement. Frågan är om Statsministern har en sådan person på sin short-list?

Kristina Alvendal
Stadsbyggnadsexpert och fastighetsutvecklare samt f.d. Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd (m) i Stockholms stad

Ämnen i artikeln:

Kristina Alvendal

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.