Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Befintliga beståndet är centralt för att lösa krisen”

Publicerad: 29 augusti 2016, 13:02

Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Miljöpartiet/Fredrik Hjerling.

Trots havererade bostadspolitiska samtal presenterade han innan sommaren 22 punkter för den svenska bostadspolitiken. ”En snabbkurs, kan man verkligen säga”, säger Peter Eriksson till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

RegeringenPeter Eriksson

Intervjun är en del av en längre sådan som kommer i Fastighetsnytt nummer 4, 2016. Den utkommer den 16 september.

Peter Eriksson kastades rakt in i hetluften när han den 25 maj tog över som bostadsminister efter Mehmet Kaplan. Trots havererade bostadspolitiska samtal presenterade han innan sommaren 22 punkter för den svenska bostadspolitiken. ”En snabbkurs, kan man verkligen säga”, säger Peter Eriksson.

Efter en minst sagt turbulent bostadspolitisk vår valdes Miljöpartiets före detta språkrör Peter Eriksson till ny bostads- och digitaliseringsminister den 25 maj. Utnämnandet skedde mitt i de av Mehmet Kaplan initierade bostadspolitiska samtalen med Alliansen och Vänsterpartiet – som föll pladask när Alliansen valde att drar sig ur.

Fastighetsnytt träffar Eriksson på Näringsdepartementet i Stockholm, i samma rum där vi satt ned med Mehmet Kaplan tidigare i år. När han tillträdde var det en del som höjde på ögonbrynen när man inte riktigt såg kopplingen mellan Eriksson och bostadspolitik.

– Men det var ju inte helt nya frågor för mig, och jag fick ju en våldsam start när jag hamnade mitt i de här förhandlingarna med borgerligheten. Så jag fick en snabbkurs kan man verkligen säga, säger Peter Eriksson.

citat peter 1

Eriksson tillträdde i en tid när bostadspolitiken står högre upp på agendan än vad den gjort på många år. Sökningen ”700 000 bostäder” genererar nästan 10 000 träffar på Google, hyresförhandlingar strandas, bostadsköerna ringlar långa och larmrapporter om hämmad tillväxt på grund av situationen duggar tätt.

Samtidigt är Eriksson del av en röd/grön regering som ska ta vid efter många år av en bostadsmarknad som präglats av privatisering och en allt mer återhållen stat.

Hur ser du på statens roll i bostadspolitiken?
Jag tycker att staten i viss utsträckning har abdikerat och sagt att ”vi har inte så mycket med det här att göra”. Det tycker jag att man måste ändra på – staten måste bli mer aktiv. Man ska inte ta över kommunernas ansvar, utan se till att det finns bra förutsättningar, att det politiska engagemanget ute i kommunerna är högt och att man är medveten om att man måste vara med och bygga.

Boverkets senaste överblick över bostadsmarknaden visade att 240 av landets 290 kommuner lider av bostadsbrist. Samtidigt finns stora skillnader i hur man tacklar den, beroende på vilken kommun du tittar på.

De kommuner som växer och bygger mycket klagar ibland på att de inte vinner på det. Bland annat har Sundbybergs (den kommun som vuxit mest i landet de senaste åren) före detta starke man, Jonas Nygren, sagt: ”Det kostar otroligt mycket att växa och som den kommun som vuxit mest de senaste åren kan jag säga svart på vitt att kostnaden för att växa inte kompenseras av staten på något sätt. Det är ett jätteproblem – för varför ska man då växa?”.

Peter Eriksson menar att han förstår den synpunkten.

– Det frestar på i den kommunala ekonomin att ta ett ansvar och investera. De som bygger och tar sitt ansvar, de måste också bygga skolor, förskolor, vägar och allting. Det är ett av skälen till att vi har lagt in kommunbonusen, som ju är riktad till de som gör något.

Kommunbonusen han syftar på är det av fastighetsbranschen omdiskuterade bidrag som år 2017 uppgår till 1,8 miljarder kronor. Kommuner har rätt att söka stöd för varje bostad i kommunen, som omfattas av ett startbesked mellan 1 augusti och 31 juli.

Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.

Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.

Bättre utnyttjande av befintligt bestånd
Vad man än tycker om det statliga stödet är de flesta överens om att det behöver byggas mer. Trots det menar allt fler att det inte enbart går att bygga bort bostadsbristen – och få tror kanske på allvar att det kommer att byggas 700 000 nya bostäder till år 2025, som Boverket menar behövs.

En tanke som därför har lyfts fram allt mer är att på olika sätt bättre utnyttja det befintliga beståndet. Förslagen som hörts på området det senaste året är många. Bland annat att på olika sätt få äldre ensamhushåll att flytta från stora bostäder genom att exempelvis förändra flyttskatten. Equators vd föreslog under Almedalsveckan en särskild insatsbox, med färdigt badrum och kök, som skulle kunna sättas in i villor för att skapa lägenheter där. Genom att tillåta ett fritt antal hushåll per fastighet, menade KOD arkitekter under våren att 500 000 nya hushåll skulle kunna skapas i villastäderna.

Peter Eriksson verkar vara med på bollen.

– Att använda det befintliga bostadsbeståndet på ett mer effektivt sätt, det är en helt central fråga om vi ska klara av det här. Det kommer inte räcka att bara bygga nya bostäder.

Men i de 22 punkter som presenterades innan sommaren var det mycket fokus på just nybyggnation. Vad tittar ni på gällande det befintliga beståndet?
Jag håller på att titta på och bereder frågor som handlar just om att använda de befintliga bostäderna mer effektivt. Vi tittar på allt från flyttskatten till schablonavdragen och en rad olika frågor.

Vad skulle du kunna tänka dig att göra med flyttskatten?
– En av de punkter som fanns i det bostadspaket som jag och finansminister Magdalena Andersson presenterade i juni var ändrade uppskovsregler vid bostadsförsäljning. Nu har regeringen precis skickat ut ett förslag på remiss som skulle kunna göra det enklare för en del att ta steget och flytta från större bostäder när barnen flyttat ut, genom att uppskovsbeloppet höjs.

En längre intervju kommer i nästa nummer av Fastighetsnytt.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

RegeringenPeter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.