Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Baylans känga mot branschen

Publicerad: 9 april 2020, 13:32

Ibrahim Baylan på skärtorsdagens pressträff.

Foto: Skärmdump.

Näringsminister Ibrahim Baylan presenterade på skärtorsdagen regeringens nyaste förslag för att mildra effekterna av coronakrisen på den svenska ekonomin. Hyresrabatter där regeringen går in och tar en del av utsatta företags hyreskostnader och sammanlagt satsar regeringen 5 miljarder kronor på denna åtgärd.


Ämnen i artikeln:

Ibrahim BaylanReinhold LenneboFastighetsägarnaCoronaviruset

På en pressträff konstaterade Baylan att det är svårt för många företag inom konsumentnära näringar, så som restaurang, hotell och handel, att klara sina fasta kostnader och därför går regeringen nu in med hyreslättnader, där staten går in och finansierar 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran.

”Förutsättningen är en överenskommelse mellan fastighetsägaren och hyresgästen,” sa näringsministern och tillade: ”Sällanköpshandel, hotell och restaurang och vissa andra branscher nämndes i överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.”

Utöver de ovannämnda branscherna omfattas även bland andra tandläkare, fysioterapeuter samt hår- och kroppsvård av hyreslättnaderna.

Förslaget prövas nu av EU-kommissionen men det är regeringens förhoppning att det ska vinna laga kraft redan under nästa vecka.

Näringsministern riktade sedan kritik mot fastighetsbranschen och sa att han fått oroväckande signaler från både svensk handel och besöksnäringen att vissa fastighetsägare visar en svag vilja, som han uttryckte det, att vara med och hjälpa till i den besvärliga situationen. Han skickade sedan en kraftig signal till branschen.

”Så därför är min uppmaning till landets olika fastighetsägare: Hjälp till nu. Se till att föra diskussioner med din hyresgäst, se till att komma överens om en ordning som gör att restaurangen, eller frisören, eller handeln eller butiken kan vara med och överleva den här väldigt svåra situationen. Skattebetalarna kommer att ta en del av detta men vi måste fortsätta hjälpas åt.”

Fastighetsägarna: Bra att regeringen lyssnade

Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, kommenterar regeringens utspel i ett mail till Fastighetsnytt. Han säger att det är bra att regeringen lyssnade på Fastighetsägarna och tog steget att lätta på förlåten till det hyresstöd som nu ligger i EU för godkännande. Vidare uttryckte han en förhoppning om att regeringens tidplan håller.

”Nu kommer vi att analysera i detalj hur det ska tillämpas och framför allt vilka verksamheter som det ska omfatta. Det kommer att bli ett nödvändigt support för de fastighetsägare som vill använda stödet för att hjälpa sina kunder. Det är nu viktigt att det fortsatta arbetet sker i samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäster i de stödberättigade verksamheterna. Fastighetsägare måste hantera ansvaret för stödet utifrån ett tydligt, statligt ramverk och ska aldrig behöva tveka på hur detta regelverk ser ut.

Vi vet att det redan nu görs överenskommelser om tillfällig hyresreduktion och att ramverket för det statliga hyresstödet tydliggörs kommer alldeles säkert att öka omfattningen i sådana överenskommelser,” kommenterar Reinhold Lennebo.

 

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.