Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Både finans- och penningpolitiken har varit senfärdig”

Publicerad: 21 december 2012, 14:00

Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank.

Ett relativt svagt år närmar sig sitt slut och mycket pekar på att konjunkturen blir ett besvärligt kapitel även nästa år. Men Sveriges välbefinnande 2013 beror mycket på omvärldens förmåga att resa sig. Hur går det för Kina, USA och Europa? Cecilia Hermansson, chefekonom Swedbank, ger sin syn på förutsättningarna inför kommande år.


Ämnen i artikeln:

Cecilia Hermansson

Ett relativt svagt år närmar sig sitt slut och mycket pekar på att konjunkturen blir ett besvärligt kapitel även nästa år. Men Sveriges välbefinnande 2013 beror mycket på omvärldens förmåga att resa sig. Hur går det för Kina, USA och Europa? Cecilia Hermansson, chefekonom Swedbank, ger sin syn på förutsättningarna inför kommande år.

Konjunkturinstitutet spår att BNP faller med 0,5 procent under fjärde kvartalet i år för att sedan öka med blygsamma 0,1 procent första kvartalet nästa år. Arbetsförmedlingens nya prognos visar att arbetslösheten stiger till 8,4 procent nästa år och 8,5 procent år 2014, från 7,8 procent 2012. 9 868 varslades i november, siffran för november föregående år var 6 463. Sverige har också sett ganska kraftiga fall mot slutet av året vad gäller produktion, export
– Vi går in i 2013 med en väsentlig inbromsning, där vi till och med lagt i backen på flera områden, säger Cecilia Hermansson.

Kina varvar ner
Förutsättningarna är med andra ord allt annat än ideala inför kommande år. Men det är fortsatt omvärldens förmåga att ta sig ur krisen som bestämmer tempot för svensk tillväxt. Vi har ett Europa med åtstramningar där hushållen håller hårdare i plånboken och arbetslösheten stiger. Konjunkturen försvagas ytterligare av att tillväxtländerna varvat ner.
– Kina hade till exempel en kraftig kredittillväxt 2008-2010 men det gav överkapacitet och dåliga lån. Man tvingades att strama åt vilket gav en inbromsning i ekonomin som sammanföll med recessionen i Europa. Kina har visserligen öppnat kranarna igen för att stimulera utlåningen på nytt men inte alls på samma sätt som tidigare, säger Cecilia Hermansson.

Kina är en stormakt inom världsekonomin men har inte varit det draglok många hoppats på. I november valdes en ny partiordförande, Xi Jinping, som kommer att ta över som president i mars samtidigt som Li Keqiang tar över som premiärminister. Cecilia Hermansson tror dock inte att det kommer att ha någon större inverkan på den ekonomiska politiken. Den 12:e femårsplanen är redan satt och där säger man bland annat att landet ska ställa om från att vara världens produktionsgolv till ett kunskaps- och tjänstebaserat samhälle och stimulera inhemsk konsumtion.
– Kina ska även varva ner mot 7-7,5 procent i tillväxt, så de har redan från början givna spelregler. De vill ha en mer uthållig tillväxt baserad på inhemsk konsumtion istället för enbart exportinvesteringar. En viktig faktor här är en avreglering av den finansiella sektorn, men det kommer att ta tid, säger Cecilia Hermansson

Dämpad utveckling i USA
Med en skuld på över 16 000 miljarder dollar är läget allt annat än bra i USA:s ekonomi. Den första januari, ett datum som fått benämningen ”det fiskala stupet”, upphör flera finanspolitiska stimulanser som kom till genom en kompromiss 2011 mellan demokrater och republikaner. Förhållandet mellan de bägge lägren är fortsatt besvärlig och en ny kompromiss är att vänta, även om till demokraterna efter valet fått en något bättre position och lite lättare att få gehör för sin politik så är det republikanerna som ”äger” representanthuset.
– Det pågår just nu försök till en kompromiss kring finanspolitiken för att undvika det fiskala stupet. Jag tror att man kommer lyckas, det kommer att göras en del uppoffringar från båda håll. Det blir antagligen en sista minuten uppgörelse som inte är perfekt men kan kanske undanröja de värsta hoten för att USA kommer in i en ny recession. Däremot tror jag att det blir en mer dämpad ekonomisk utveckling i USA för att det kommer att ske en del skattehöjningar och utgiftssänkningar, säger Cecilia Hermansson.

Fortsatta problem för Europas krisländer
I Europa har PIIGS blivit GIPSI men det är samma krisländer med samma problem (även om Grekland nyligen fick kreditbetyget höjt från skräp till lite mindre skräp). Cecilia Hermansson ser dock institutioner i eurozonen som har stärkts under 2012 vilket kommer att vara till gagn för de länder som är i recession. Dessa länder kommer förmodligen vara i recession även nästa år men förutsättningarna är bättre med en fungerande eurozon.  Om Silvio Berlusconi kandiderar för omval stärker det väl knappast förtroendet för Italien, ett av de stora problembarnen tillsammans med Portugal och Grekland.
– Portugal och Grekland har i mitt tycke en djupgående kris vad gäller konkurrenskraft. Italien är förvisso något mer konkurrenskraftigt men man har inte haft tillväxt under 10 år, så det är ett förlorat decennium för dem. Spanien och Irlands kris är mer av en fastighets- och finanskris. De har goda förutsättningar att komma tillbaka då de har ett mer konkurrenskraftigt näringsliv, säger Cecilia Hermansson.

Senfärdigt agerande i Sverige
Vad innebär då detta för svenskt vidkommande? Det har visat sig mot slutet av året att läget är tuffare än förutspått vilket sätter press på Riksbanken och Regeringen.
– Det är viktigt att man stimulerar i tid.  Jag tycker att man är senfärdig både vad gäller finans- och penningpolitik. I första hand tycker jag att det är Riksbanken som ska stabilisera konjunkturen och gå före. Det görs men med en väldig tvekan. Man kunde sänkt tidigare, och mer, under 2012. Man ska inte överdriva effekterna men det hade förmodligen varit något bättre för svensk ekonomi, säger Cecilia Hermansson.

Hon anser också att man finanspolitiskt haft för positiva prognoser för svensk ekonomi vilket medfört att man inte lade en höstbudget som var anpassad för en svagare efterfrågan. Men man kan ändå inte räkna med de stimulanser som kom 2008 och 2009. Regeringens finanspolitik är, enligt Cecilia Hermansson, milt expansiv i dag och det finns inte så mycket utrymme för att öka.  Om Europas kräftgång fortsätter gäller det att satsa på måsten och en effektivare arbetsmarknad.
– Att satsa mer på sådant som ändå måste göras som exempelvis upprustning av miljonprogramet. Sedan har vi matchningsproblem på många håll som blir väldigt viktiga att lösa, det finns delar som kan växa under sämre tider, såsom byggsektorn till exempel. Mer utbildning och aktiviteter för att få rätt kompetens på rätt plats är också viktigt, säger Cecilia Hermansson.

Förutsatt att världen inte går under den 21 december finns det med andra ord anledning att vänta sig ett besvärligt år 2013.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Cecilia Hermansson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.