Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Avgörande politiskt ledarskap

Publicerad: 22 september 2017, 11:00

Göran Cars. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

För många som inte levt i den kommunala världen är det obegripligt att inte varje kommun har ett tydligt politiskt ledarskap. För oss som verkar i kommunen och känner politikens vardag är det inte överraskande.

Ämnen i artikeln:

Göran Cars

Krönikan är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2017.

Politiskt ledarskap är av avgörande betydelse för kommunal utveckling. Utan ledarskap eroderar politikens legitimitet och trovärdighet hos såväl individer som företag. Vad krävs för att etablera ett tydligt ledarskap?

För många som inte levt i den kommunala världen är det obegripligt att inte varje kommun har ett tydligt politiskt ledarskap. För oss som verkar i kommunen och känner politikens vardag är det inte överraskande. Att som kommunpolitiker fatta beslut om stadsutvecklingsprojekt är inte okomplicerat. Varje beslut om stadsbyggande har vinnare och förlorare. Samtidigt som ett nytt bostadsprojekt kan ses som angeläget av de flesta så finns det de som är motståndare. ”Min utsikt förstörs”, “var ska barnen leka” eller “vad händer med skalbaggarna” är vanliga invändningar.

Politiken möter protesterande som i olika former manifesterar sitt motstånd. Dessa protester är förstås inte i sig problemet. I ett demokratiskt samhälle måste det vara allas rätt att ifrågasätta. Problemet är att de som stödjer projektet inte hörs. Vem har någonsin sett en medborgare med banderollen “Leve kommunalrådet, äntligen sätts spaden i backen”? Min slutsats är att alla vi som ser en föreslagen utveckling som positiv måste ge röst och ge politiken stöd. Det handlar om oss som individer men också företag eller intresseorganisationer.

Varför är då det politiska ledarskapet så viktigt? För det första handlar det om legitimitet. Som kommuninvånare vill jag veta att de politiker jag röstat på har en tydlig bild av hur de vill utveckla kommunen. För det andra handlar det om att vinna den trovärdighet som är nödvändig för att näringslivet ska våga investera i stadsbyggande och andra utvecklingsprojekt.  Osäkerhet om den politiska kursen ligger fast, eller vad som händer efter nästa val innebär en hög tröskel att ta sig över för att våga fatta ett investeringsbeslut.

Hur bygger man då politiskt ledarskap? Jag tar gärna ‘min’ kommun Kiruna som exempel. Gruvans expansion innebär att staden måste flytta. Även om de allra flesta är positiva finns naturligtvis också en opposition. Och precis som på många andra håll i landet finns ett oppositionsparti som rider på oro och lanserar “enkla lösningar” – som i realiteten är ogenomförbara. I detta läge har formats en politisk ledning i vilken s, v och m utgör ryggraden. Ibland hör jag invändningen – är inte detta är korporativism? Nej, de ideologiska skillnaderna mellan dessa partier är lika tydlig som alltid i frågor om vård, utbildning, privatiseringar och skatter. Men vad gäller utvecklingen av den nya stad som ska byggas finns inte några avgörande ideologiska skillnader. Tack och lov! Utan den trygghet detta ledarskap ger är jag utomordentligt tveksam till om vi skulle lyckas attrahera ett enda företag att bygga vår nya stad.

Göran Cars
Professor i stadsplanering vid KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev