Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Årlig miljard till upprustning av miljonprogram

Publicerad: 26 augusti 2015, 04:32

Mehmet Kaplan, Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Mikael Dahmberg under dagens pressträff.

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om att i höstbudgeten satsa en miljard om året till 2019 på upprustning av miljonprogramsområden, det uppger SVT Nyheter. Satsningen är dubbelt så stor som den som fanns med i budgeten som föll i vintras.


Ämnen i artikeln:

Sveriges AllmännyttaRegeringen

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om att i höstbudgeten satsa en miljard om året till 2019 på upprustning och energieffektivisering av miljonprogramsområden, det uppger SVT Nyheter. Satsningen är dubbelt så stor som den som fanns med i budgeten som föll i vintras.

Redan i valrörelsen lovade alla rödgröna partier att en upprustning skulle ske. I budgeten som föll handlade satsningen om 200 miljoner, och en halv miljard om året fram till 2019. Nu är siffran alltså fördubblad.

Stadsutvecklings- och it-minister Mehmet Kaplan sa under en presskonferens på onsdagen att regeringens satsningar är “de största bostadspolitiska satsningarna sedan 90-talet”. Utöver miljarden om året på upprustning syftar han på det tidigare aviserade investeringsstödet för 15 000 nya och små hyresrätter om året, 300 miljoner kronor i stimulans för snabbt uppförda bostäder, regelförenklingar och byggbonusen för de kommuner som inför snabbare byggprocesser.

– Den extrema situationen kräver att vi investerar. Totalt 5,5 miljarder det här året, och 6,1 miljarder kommande år på bostadsbyggande kommer att ge effekt, säger Mehmet Kaplan.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson säger till SVT Nyheter att stödet för upprustning ska kopplas till framtida hyresnivåer “så att människor inte ska tvingas lämna sitt hem efter renoveringen”.

– För oss har det varit viktigt att få upp det här på högre nivåer och vi har lyckats nå en miljard per år. Det kommer att ha stor betydelse för intresset att börja renovera, säger hon.

“Processerna måste snabbas upp”
– Idag har vi en extrem bostadsbrist som uppstått efter många år av för lite bostadsbyggande. Två av tre av de 290 svenska kommunerna uppger att de har brist på bostäder. Kommunerna är nyckelaktörer när det gäller byggandet. Vi ser en stor skillnad i hur mycket som byggs även om förutsättningarna är desamma. Vi måste korta byggtiderna, jobba nära kommunerna och ha en nära dialog med branschen. Det är kommunen som styr över marken och byggprocessen, om det går snabbare från idé till inflyttning kommer kostnaderna minska, säger Mehmet Kaplan.

Miljardsatsningen på bostäder i behov av upprustning ska också ge miljövinster i form av minskad energianvändning. Den kommer att finansieras med skattehöjningar och ”genom att prioritera ner andra reformer”. Regeringen har i veckan bland annat aviserat en höjning av bensinskatten. Höstbudgeten lämnas in till riksdagen 21 september.

Här kan du läsa mer om branschens reaktioner på förslagen.

Maria Nordlander

Källa: SVT Nyheter, pressmeddelande SABO och Moderaterna i Stockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.