Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Andreas Carlson blir bostadsminister i Kristerssons regering

Publicerad: 18 oktober 2022, 08:36

Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister i Ulf Kristerssons regering.

Foto: Pressfoto, TT

Andreas Carlson har utsetts till infrastruktur- och bostadsminister i Ulf Kristerssons regering. Det meddelade statsministern vid regeringsförklaringen.

Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Efter att den nyvalde statsminister Ulf Kristersson (M) läst upp regeringsförklaringen i riksdagen på tisdagsförmiddagen lämnade han besked om vilka ministrar som kommer att ingå i hans regering.

Som infrastruktur- och bostadsminister har kristdemokraten Andreas Carlson utsetts. Carlson, som är född 1987 och representerar Stockholms kommuns valkrets, har fram tills ministerutnämningen suttit som bland annat vice ordförande i justitieutskottet. Han var tidigare rättspolitisk talesperson för sitt parti.

Läs mer: LISTA: Här är punkterna som Fastighetsägarna saknade i den nya reformen

Andreas Carlson skriver i en kommentar på Facebook att han är tacksam över förtroendet att utses till infrastruktur- och bostadsminister.

"Mitt fokus kommer vara på att rusta det svenska väg- och järnvägsnätet och på att sänka trösklarna för unga att komma in på bostadsmarknaden. Fler ska kunna förverkliga sin bostadsdröm. Tryggheten behöver öka i många bostadsområden. Det är oroliga tider i vår omvärld och här hemma i vårt land. Sverige har svåra problem – och svåra problem löser man bäst tillsammans. Det kommer inte lösas över en natt. Förändring tar tid - men nu påbörjas arbetet. Det ser jag fram emot!" skriver han.

Efter utnämningen gick Fastighetsägarna ut med ett pressmeddelande där man välkomnade Andreas Carlson till ministerposten.

– För fastighetsföretagen är åtgärder för att de ska kunna fortsätta genomföra investeringar. Det saknar vi i det program som presenterats och vi har därför identifierat enkla reformer som den nya regeringen omgående bör genomföra för att förbättra bostadspolitik. Det handlar inte om några radikala reformer som omkullkastar befintliga system, utan enkla och snabba lösningar för att utveckla dagens modeller. I många fall finns det redan statliga utredningar klara och som kan utgöra grunden för reformarbetet. I andra fall handlar det om att genomföra mindre regelförenklingar, säger organisationens vd Anders Holmestig i en kommentar.

Även Sveriges Allmännytta välkomnar den nye infrastruktur- och bostadsministern, men ser också stora utmaningar.

– Som bostadsminister kommer du få mycket att göra. Bostadsbrist, minskat bostadsbyggande, rusande byggkostnader och energipriser, höga inflyttningshyror, växande renoveringsbehov, segregation, trångboddhet och utanförskap är några av de stora utmaningarna på bostadsområdet, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, i en kommentar.

Sveriges Arkitekter skriver att byggbranschen har mycket hög klimat- och miljöpåverkan, men att det finns många aktörer i branschen som har både verktyg och vilja för att underlätta klimatomställningen.

– Många i byggbranschen har jobbat fram tekniska och arkitektoniska lösningar för klimatsmart, cirkulärt byggande. De är otåliga över att lagstiftningen hindrar omställningen istället för att uppmuntra den. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson och den nya regeringen måste ge plats åt pionjärer, nya kunskaper och nya verktyg, kommenterar Tobias Olsson, förbundsdirektör på fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev