torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Anders Borg: Stöd behövs om byggsektorn tvärbromsar

Publicerad: 7 maj 2020, 14:37

Anders Borg spår att byggsektorn kommer att behöva nytt ekonomiskt stöd framöver. Foto: Peter Knutson

På torsdagen höll Fores sin första digitala Reformpub om coronakrisens effekt på ekonomin. På plats fanns förre finansministern Anders Borg som sa att fler åtgärder krävs om bygg- och fastighetssektorn bromsar väldigt snabbt.

Ämnen i artikeln:

Anders BorgCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Anders Borg, finansminister 2006–2014 och styrelseordförande i Sehlhall fastigheter sedan 2019, inledde samtalet med att påpeka att de långsiktiga konsekvenserna av coronakrisen kommer att slå hårt mot landets ekonomi på grund av ökade skulder och arbetslöshet, vilket även påverkar bygg- och fastighetsbranschen. 

– Vi har flera år med låga investeringar framför oss. De som har handelsfastigheter kan redan på kort sikt vänta sig en nedgång på 10–30 procent.

Läs även: NCC efterlyser fler modiga beslut i coronakrisen – hyllar Region Sörmland  

När kapitalstocken sjunker väntar också en period av svagare produktivitet.

– Vi har en väldigt stor sektor med bygg och fastigheter som befinner sig lite mittemellan. Just nu ser vi en stor börsnedgång på aktierna, men vi har inte sett samma kollaps i olika mätningar om framtidstro, säger Anders Borg. 

Läs även: Anders Borg i lång intervju om nya bolaget

Anders Borg tycker att regeringens krispaket är bra och förväntar sig fler liknande åtgärder i höst.

– Regeringen har agerat klokt och behöver nu ta ett steg tillbaka och titta på vad som behöver göras. Om byggsektorn bromsar väldigt snabbt, så måste man gå in med stöd för renoveringar av lokaler i offentliga fastigheter och annat. 

Först väntar en fas där man måste stötta efterfrågan, för att därefter ta itu med mer långsiktiga frågor, enligt Anders Borg. 

– Politiken står inför svåra avvägningar. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev