söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Amorteringskravet ska utredas för att minimera risker

Publicerad: 13 april 2023, 14:41

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Foto: Marko Säävälä/TT

Regeringen gav på torsdagen en kommitté i uppdrag att analysera hur bolånetak och amorteringskrav fungerat hittills och hur de kan utformas för att motverka makroekonomiska risker.

Ämnen i artikeln:

SvepetRegeringenAmorteringskravAmorteringskravet

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, och de regelverk som används för detta ska vara effektiva och proportionerliga. Syftet är att utveckla makrotillsynen, inte avveckla den, särskilt då kunskapsläget ständigt går framåt, kommenterar finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Kommittén ska analysera vilka makroekonomiska risker som är förenade med hushållens skuldsättning och hur amorteringskrav kan motverka dessa risker, samt om amorteringskravet kan utformas mer ändamålsenligt.

– Vi vill stärka förutsättningarna för att hantera systemrisker och därmed lägga en grund för en växande ekonomi med goda villkor för både hushåll och företag, säger Wykman.

Läs även: Startlån till förstagångsköpare - så reagerar branschen: ”Ett slag i luften”

Kommittén består av professorn Peter Englund, ordförande, dekanen Susanne Ackum och professorn John Hassler. Ett antal sakkunniga från akademin, statsförvaltningen och näringslivet kommer också att bjudas in att medverka i utredningen som ska redovisas senast den 31 oktober 2024.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev