Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

Allt svårare för unga på bomarknaden?

Publicerad: 9 september 2016, 10:20

Illustration: Petter Furå.

Var femte ung storstadsbo behöver låna pengar av sina föräldrar för att kunna få en egen bostad, visar en ny undersökning från Skanska/Sifo.


Ämnen i artikeln:

Skanska

Bostadsbristen gör det svårt för unga människor att skaffa ett eget hem. Enligt undersökningen saknar var tredje person mellan 18 och 30 år en egen bostad. Nästan åtta av tio i gruppen vill kunna äga sitt eget boende, men 55 procent anger att boendekostnaden måste bli lägre för att det ska vara möjligt – dessutom behöver alltså en av fem låna pengar för att det ska gå.

Skanska är kritiska mot de politiska åtgärder som satts in på bostadsmarknaden av den röd/gröna regeringen.

– De åtgärder som införts för att dämpa den snabba prisutvecklingen på bostadsmarknaden har gjort det svårare för unga att ta klivet in på bostadsmarknaden och köpa sin första bostad. Skuldkvotstaket som nu diskuteras är en åtgärd som ytterligare skulle drabba unga hårt, samtidigt som köerna till hyresrätter blir allt längre. Att i det läget införa ytterligare åtgärder som påverkar ungas möjligheter att köpa vore olyckligt, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

Undersökningen visar också att många unga vuxna tycker att kraven för att få låna pengar är för höga och att kontantinsatsen borde vara lägre.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Skanska

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.