Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Allmännyttan gör vinst på 4,3 miljarder

Publicerad: 8 december 2015, 13:26

Av de 50 största kommunala bostadsbolagen, som tillsammans äger över 510 000 lägenheter, går de flesta med överskott. Sammanlagt gör bolagen en vinst på 4,3 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

SABOHyresgästföreningen

Av de 50 största kommunala bostadsbolagen, som tillsammans äger över 510 000 lägenheter, går de allra flesta med överskott. Sammanlagt gör bolagen en vinst på 4,3 miljarder kronor. Det visar en genomgång som ekonomikonsulten Stella Borealis gjort av bolagens årsredovisningar på uppdrag av tidningen Hem&Hyra.

Jämfört med senast undersökningen gjordes, 2012, har vinsterna ökat i 42 av de 50 bolagen. Högst upp på listan ligger Signalisten i Solna, Partillebo och Familjebostäder i Stockholm (se tabell nedan).

Kurt Eliasson, avgående vd på de allmännyttiga bolagens branschorganisation SABO, anser att det är bra att bolagen går med vinst, då det enligt honom möjliggör framtidens stora behov av nya bostäder.

– Sabobolagen har fattat ett kongressbeslut på att vi ska bygga 75 000 nya lägenheter fram till 2020. Då behövs starka balansräkningar. Det är jätteroligt att det går bra och det är grunden för att allmännyttan ska utvecklas, säger Kurt Eliasson till tidningen.

Marie Linder är ordförande på Hyresgästföreningen. Hon säger till tidningen att vinsterna behöver stanna i bolagen och inte överföras till kommunerna.

– Vi har redan en gigantisk bostadsbrist och kommer att få en kraftig befolkningsutveckling genom migrationen. Så det finns all anledning att låta pengarna stanna i bolagen för att få fart på byggandet, säger Marie Linder till Hem&Hyra.

vinst per lgh

Källa: Hem&Hyra.

Redaktionen

Källa: Hem&Hyra

Ämnen i artikeln:

SABOHyresgästföreningen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.