Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alliansen tar över i Göteborg

Publicerad: 7 november 2018, 14:44

Göteborg.

Foto: Sverrir Thór.

Efter 24 av socialdemokratiskt styre tar Alliansen genom samarbete med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ över styret i Göteborg. Det meddelade allianspartierna på onsdagen.


Ämnen i artikeln:

Ann-Sofie HermanssonGöteborg

De borgerliga partierna har ingått en så kallat valtekniskt samarbete med de rödgrönrosa blocket (som därmed bryter samarbetet med Socialdemokraterna), vilket innebär att Alliansen kommer att försöka styra staden i minoritet – med endast 24 av 81 mandat i kommunfullmäktige.

Alliansen besätter ordförandeposterna i nämnder och bolag, medan de rödgrönrosa partierna tar vice ordförandeposterna, enligt beskedet. Samtidigt meddelar man att det inte handlar om ett samarbete i politiska sakfrågor, utan Alliansen kommer att presentera en egen budget.

Kommunstyrelsens ordförande de senaste åren, Ann-Sofie Hermansson (S), höll senare på dagen en egen pressträff där hon riktade kritik mot uppgörelsen, och bland annat kallade den en “ohelig allians”. Hon sa samtidigt att hon inte gett upp hoppet om att styra Göteborg även kommande mandatperiod.

Den 22 november beslutar kommunfullmäktige om budget, där kommer de borgerliga att lägga fram en alliansbudget. Till GP säger tillträdande kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), att han inser att det finns risker med detta.

– Det man bör betänka dock är att alla partier måste ta ansvar för styret av staden. Röstar man på andra budgetalternativ än sitt eget, då måste man också ta ansvar för den situation som uppstår, säger Axel Josefson till tidningen.

Demokraterna, som var den stora framgången i Göteborgsvalet, lämnas utanför samarbetet. Partiledaren Martin Wannholt säger till SVT Nyheter att han inte förstår hur det nya samarbetet ska fungera.

– Det blir konstigt om man tror att man ska styra med 24 mandat. Man får faktiskt fråga Alliansen och deras nya samarbetspartier hur det ska gå till. För jag förstår inte, säger han.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.