Måndag25.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

Alliansen lämnar bostadssamtalen

Publicerad: 21 Juni 2016, 03:56

Foto: Alliansen.

De fyra allianspartierna hoppar av regeringens bostadspolitiska samtal. Samtidigt presenterar regeringen sitt bostadspolitiska paket på tisdagsmorgonen.


Ämnen i artikeln:

AlliansenRegeringen

Det var på DN Debatt som fyra företrädare för allianspartierna meddelade att de lämnar samtalen efter fyra månader. “Vår slutsats är att regeringens förslag är alldeles för försiktiga för att lägga grunden till en stor bostadspolitisk överenskommelse” skriver skriver Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M), Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C), Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson (L), och Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson (Kd) på DN Debatt.

Alliansen pekar framför allt på sju områden där “regeringen inte varit beredd att genomföra de reformer som krävs”:

1. De anser inte att regeringen respekterar riksdagens beslut, “regeringen är inte beredd att tillgodose vare sig tillkännagivandet om byggvänliga gränsvärden för buller eller främjande av modeller för hyrköp och ägarlägenheter”

2. Korta överklagandeprocessen

3. Reformera systemet med riksintressen. Alliansen menar att regeringen samlat ska peka ut riksintressen, inte 12 myndigheter som det är idag – eftersom det minskar nybyggnationen. Istället bör bostadsbyggande i sig ses som ett riksintressen

4. Reformera systemet för naturreservat

5. Reformera strandskyddet i grunden

6. Förenkla för privatbostadsuthyrning

7. Bättre utformning av flyttskatten: “Alliansen anser att taket för uppskov av reavinstskatt bör tas bort och att denna förändring bör omfatta alla som säljer sin bostad, inte bara de äldsta”

Alliansen menar att detta är anledningen till att man lämnar samtalen och säger att det finns enskilda förslag, bland annat frågor kring planprocessen, som man kommer att stödja i riksdagen.

Klockan 08.00 håller Peter Eriksson och Magdalena Andersson en pressträff där man presenterar sitt bostadspolitiska paket.

Ulf Kristensson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, säger under en pressträff i Riksdagen att man inte planerar att stå i vägen för mindre förändringar men menar samtidigt att man kommer lägga fram egna förslag gällande större förändringar.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

AlliansenRegeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.