Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Åhörare: ”Ni skyller ifrån er”

Publicerad: 16 juni 2017, 11:45

Bostad och segregation var temat för politikerpanelen på Järvaveckan.

Foto: Teresa Ahola/Fastighetsnytt

Järvaveckan är den nya politikerveckan och arrangeras för andra året i rad. På torsdagen var temat bostad och segregation, ett högaktuellt ämne som lockade bostadsminister Peter Eriksson (MP) och andra politiker till Spånga norr om Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

Trots regn och rusk samlas publiken framför scenen på Spånga IP för att lyssna på politikerdebatten. Moderator Damon Rasti frågar varför bostadssegregation uppstår, hur partierna jobbar med frågan och varför inget görs för att hindra ekonomisk segregation.

Det blir ganska snabbt uppenbart att politikerna på scenen är oense om det mesta rörande bostadspolitiken. Pikarna är vassa och replikerna snabba.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är öppen med att bostadsbristen främst drabbar ungdomar och nyanlända i Sverige, eftersom de har minst plånbok från början. Få av dem har råd att lägga ut 3–5 miljoner kronor för en bostadsrätt och lösningen är inte att underlätta miljonlån, enligt ministern.

– Det är ingen bra start i livet. Som ung vill man ha frihet och kunna flytta för att bilda familj och då är hyreslägenheter mycket bättre, säger minister och fortsätter:

– Ett grundläggande problem i Stockholm är att de förra som styrde här sålde ut en massa bostäder och hyreslägenheter, vilket skapar problem i dag som inte fanns i samma utsträckning tidigare. Det är utan tvekan borgarna som har skapat det här problemet.

Bostadsministern säger att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet försöker rädda situationen genom att införa ett system med investeringsstöd som pressar både byggkostnader och hyresavgifter. Stockholms stad måste bli bättre på att utnyttja sina möjligheter som markägare att bygga bostäder till rimliga kostnader, enligt Peter Eriksson.

– Det ger möjlighet för fler människor att komma in på bostadsmarknaden.

Trots att ministern får stående applåder av publiken så får hans uttalande oppositionen att ryta till.

– Det är Miljöpartiet som är problemet. De säger nej till alla regelförenklingar, vilket gör att medelstora bolag inte kommer in på marknaden alls eftersom det är för dyrt för dem. Vi behöver bygga snabbare och billigare, säger Robert Hannah (L), bostadspolitisk talesperson.

Bostadsministern är snabb med att besvara kritiken och påpekar att det byggs tre gånger mer i dag jämfört med förra mandatperioden. Han menar att byggprocessen är snabbare än någonsin och att det finns en stark vilja att bygga ute i kommunerna.

– Det tar inte längre åtta år att bygga, utan projekt från 2016 invigs redan i år. Det byggs cirka 2 800 studentlägenheter i Stockholm per år och hyran sjunker med cirka 2 000 kronor per månad med hjälp av det nya investeringsstödet, säger han och fortsätter:

– Oppositionen har ju inget bättre förslag att komma med.

Kristdemokraternas landstingsfullmäktige Fredrik Wallén håller inte heller med bostadsministern.

– Jag vill krossa myten om att det var ett borgerligt ingripande som gjorde att det blev och fortfarande blir många bostadsrättsombildningar. Det har med äganderätten att göra, inte minst för att folk i förorterna också ska få möjlighet att ombilda sin bostad.

Riksdagsledamot Leif Nysmed (S) betonar att de billigaste bostäderna finns i det befintliga beståndet.

– En befintlig hyreslägenhet kostar cirka 13 000 kronor per kvadratmeter medan nybyggen landar på cirka 18 000 kronor. Med nybyggnation trycker man undan människor med låg inkomst, för att byta ut befolkningen verkar det som.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Nooshi Dadgostar ser ett annat problem.

– Jag tycker att det stora problemet är att riskkapitalbolag i allt större utsträckning investerar i bostäder. Det är katastrof och leder till höga hyror och dålig kvalitet, säger hon.

Ökad polisiär närvaro i förorter, mer makt åt medborgarna, socialt hållbara renoveringar, industriellt byggande, rörlighet, blandade boendeformer, mindre trångboddhet, brottsbekämpning och fler byggarbetare samt ingenjörer är några förslag som lyfts fram.

Men politikerna lyckas inte få med sig alla i publiken och en kvinna uttrycker öppet sitt missnöje vid frågestunden.

– Jag har en fråga till er alla: Tror ni verkligen att vi som har kommit hit i dag är imponerade av att lyssna på er. Ni skyller ifrån er och säger att det är någon annans fel. Ni har inte kommit med ett enda förslag eller en enda konkret idé om hur vi ska lösa bostadsbristen och hyrorna, säger hon och får applåder av publiken.

– Jag håller delvis med dig här. I förra veckan fick jag ihop alla sju partier för att göra en ny regional utvecklingsplan för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Ett av skälen varför det blir dyrt är att vi inte kan bygga bostäder utan byggarbetare, säger regionsplaneringslandstingsråd Gustav Hemming (C).

Efter panelsamtalet höll Jonas Sjöstedt (V) sitt partiledartal och den 18 juni avslutade statsminister Stefan Löfven (S) Järvaveckan med sitt tal om integration och mediabilden av utsatta områden.

Fakta:

Den ideella föreningen The Global Village arrangerar Järvaveckan med syftet att minska avståndet mellan politiker och medborgare.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP), riksdagsledamot Leif Nysmed (S), riksdagsledamot Nooshi Dadgostar (V), borgarråd Joakim Larsson (M), regionplaneringslandstingsråd Gustav Hemming (C), ersättande landstingsfullmäktige Fredrik Wallén (KD), bostadspolitisk talesperson Robert Hannah (L) , gruppledare Anna Rantala Bonnier (FI) och bostadspolitisk talesperson Roger Hedlund (SD) medverkade i politikerpanelen på torsdagen.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.