Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ägaren om V:s utspel efter graffiti-fadäsen

Publicerad: 15 augusti 2019, 12:07

Rågsved centrum

Foto: Wikipedia/Arild Vågen

Vänsterpartiet kräver att staden köper tillbaka Rågsveds centrum efter veckans graffiti-fadäs och dåligt underhåll. En medlem i bolagets styrelse säger till Fastighetsnytt att staden gärna får köpa centrumet till rätt pris.


Ämnen i artikeln:

Rågsved Fastighets ABVänsterpartiet

Vänsterpartiet kräver att staden köper tillbaka Rågsved centrum efter veckans graffiti-fadäs och dåligt underhåll. En medlem i bolagets styrelse säger till Fastighetsnytt att staden gärna får köpa centrumet till rätt pris.

En av Europas äldsta graffitimålningar, Highway, skulle snart fylla 30 år men sanerades av misstag i veckan. Nu riktar Vänsterpartiet i Stockholm skarp kritik mot Rågsved Fastighets AB och säger att veckans händelse bara är ett i raden av problem.

– Fastighetsägaren har misskött sig länge och centrumet håller på att förfalla. Ventilationen fungerar inte, lampor sätts upp med buntband och postboxar är trasiga. Det är under all kritik, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, till Fastighetsnytt.

Hon kommer att åka till Rågsved i morgon för att besöka några lokala handlare.

– De har länge vittnat om att problemen med fastighetsägaren försvårar deras verksamhet och vi vill att den blågröna majoriteten köper tillbaka Rågsved centrum.

En styrelsemedlem i Rågsved Fastighets AB säger till Fastighetsnytt att Stockholms stad har pratat om affären i minst sju till tio år utan att något har hänt. Bolaget har inget emot att sälja centrumet till staden för rätt pris, men vill inte uppge några belopp.

Varför köpte inte V centrumet när ni satt i makten?
– Jag kan inte svara på tidigare förhandlingar. Men om bolaget nu vill sälja så bör de sätta sig ner vid förhandlingsbordet med rimliga prisförslag och en konstruktiv hållning, säger Clara Lindblom.

Har inte det skett tidigare?
– Jag kan inte gå in på det.

Vad tycker ni är ett rimligt pris?
– Staden brukar i sådana här fall anlita tre av varandra oberoende värderare som jämför fastigheten med liknande objekt för att ge ett pris.

Vad händer om parterna inte kommer överens?
– Vi kan i dagsläget inte tvinga en fastighetsägare att sälja ett objekt till ett marknadsmässigt pris och förköpslagen slopades 2010. Jag tycker att tvångsinlösen för en skälig ersättning borde lagföras, säger Clara Lindblom.

Hon säger att det finns fler sätt att utmana fastighetsägaren genom.

– Vi kan flytta centrumkärnan någon annanstans, exempelvis närmare Rågsvedsvägen som förhoppningsvis får en pendeltågsstation i framtiden.

Vänsterpartiet vill även att den blågröna majoriteten i Stockholms stadshus skrotar sina planer på att sälja Vällingby centrum.  Clara Lindblom säger att flera centrum i förorter har fått sämre service och högre hyror sedan Stockholms stad sålde Centrumkompaniet med minst tio anläggningar 2007.

– Jag har träffat många handlare som har gråtit.

Kommunala bolag tar enligt henne ett större samhällsansvar och är bättre på att se det värde som ett lokalt välfungerande centrum har för de boende.

– Husby är ett gott exempel på hur det kommunala bostadsbolaget kan ta helhetsansvar men involvera privata fastighetsägare. Nu satsar man 300 miljoner kronor på området och jobbar efter Broken glass-teorin från New York.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.