Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

700 000 nya lägenheter – men hur?!

Publicerad: 26 April 2016, 14:01

Stellan Lundström.

Boverket har satt ribban för nyproduktionen – 700 000 nya lägenheter fram till 2025. Få ifrågasätter målet i sig, men hur ska det gå till? Först kan vi konstatera att frågan om det begränsade bostadsbyggandet har utretts flera gånger de senaste 15 åren. Då föga över tid hänt med antalet nya bostäder måste vi konstatera att det troligtvis är frågan om ett systemfel och det är inte en faktor som måste åtgärdas – det är hela systemet för planering och byggande som måste ställas om – skruva på alla skruvar och ro med alla åror!


Ämnen i artikeln:

Stellan Lundström

Boverket har satt ribban för nyproduktionen – 700 000 nya lägenheter fram till 2025.  Få ifrågasätter målet i sig, men hur ska det gå till?  Först kan vi konstatera att frågan om det begränsade bostadsbyggandet har utretts flera gånger de senaste 15 åren. Då föga över tid hänt med antalet nya bostäder måste vi konstatera att det troligtvis är frågan om ett systemfel och det är inte en faktor som måste åtgärdas – det är hela systemet för planering och byggande som måste ställas om – skruva på alla skruvar och ro med alla åror!

Vi kan säga ja till flera åtgärder som snabbare och enklare planprocess, industrialiserat byggande – modulbyggande, uppluckring av kommunernas planmonopol, bostäder som en regional fråga med mera. Gott och väl, men det krävs också förståelse för några av bostadsbyggandets randvillkor som hittills ingen vill ta i! Kort i ordning efter betydelse:

Målsättningen är att samtliga hushåll ska ha tillgång till en god bostad som passar den egna plånboken. En god bostad åt alla hushåll förutsätter att stat och kommun vid ny- och ombyggnad tar en aktiv roll i finansiering och risktagande. Dagens produktionsnivåer är i huvudsak tillkomna utan subventioner och för hushåll med god ekonomi. (Vi bortser då från att vissa kommuner tillhandahåller billig mark, till exempel genom underprissatta tomträttsavgälder.) Vill vi fördubbla antalet nya lägenheter då krävs för de extra lägenheterna någon typ av offentligt risktagande givet att lägenheterna utöver de 40 000 som nu byggs ska efterfrågas av hushåll med svagare ekonomi.

En god bostad åt alla kräver att begrepp som affordable housing och social housing utvecklas och ges en svensk tolkning. Alldeles uppenbart kan inte marknadskrafterna skapa goda bostäder åt alla hushåll. De kommunala bostadsföretagen (allmännyttan) är sedan några år en aktör på den konkurrensutsatta hyresmarknaden och ska agera affärsmässigt. Våga då ta debatten om stigmatisering genom att skapa ett nytt institutionellt ramverk som medger att en viss andel av ett prisvärt byggande avsätts till hushåll med svagare ställning på bostadsmarknaden.

En god bostad åt alla hushåll förutsätter att det existerande bostadsbeståndet utnyttjas på ett effektivt sätt. All typer av incitament för ökad rörlighet i beståndet måste prövas – reformerad bostadsbeskattning, marknadsmässig hyressättning i beståndet etc. Här kan noteras att nyproducerade hyreslägenheter i huvudsak redan har en marknadsmässig prissättning.

Sen måste vi betänka att produktionsapparaten för att bygga 100 000 nya lägenheter per år – den finns inte i dag. Erfarenheterna från genomförandet av miljonprogrammet säger att det tar 5-10 år att bygga upp en årlig produktionsnivå på 100 000 lägenheter. Det saknas arkitekter, exploateringsingenjörer, produktionsledare, lantmätare med flera aktörer.

Målet att bygga 700 000 nya bostäder fram till år 2025 kommer det att uppnås? Ytterst tveksamt så länge som de politiska företrädarna inte står upp för en gemensam systemsyn och dessutom ”fridlyser” flera områden.

Stellan Lundström
Professor emeritus i fastighetsekonomi, KTH

Ämnen i artikeln:

Stellan Lundström

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.