Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

6,8 miljarder till samhällsbyggnad i budgeten

Publicerad: 21 september 2015, 08:00

Finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Finansdepartementet.

Regeringen presenterade på måndagen sin budgetproposition för 2016, som tack vare decemberöverenskommelsen med all sannolikhet kommer att gå igenom. Den totala satsningen på samhällsbyggnadssektorn uppgår till 6,8 miljarder kronor i anslag.


Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonFastighetsägarnaSABORegeringen

Regeringen presenterade på måndagen sin budgetproposition för 2016, som tack vare decemberöverenskommelsen med all sannolikhet kommer att gå igenom. Den totala satsningen på samhällsplanering, bostadsmarknad, byggande och lantmäteriverksamhet uppgår till 6,8 miljarder kronor i anslag.

Bland annat innehåller budgeten för 2016 investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och studentbostäder på 2,2 miljarder kronor. 1,85 miljarder kronor satsas på stöd till kommuner för ökat bostadsbyggandet, och en miljard årligen för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus i miljonprograms- och allmännyttiga områden.

I budgetpropositionen finns det även infrastruktursatsningar på 1,7 miljarder kronor under 2016.

– Vi satsar speciellt på att kommunerna ska plocka fram byggklar mark och även marksanering för att möjliggöra mark för bostäder, sa finansminister Magdalena Andersson

Budgetpropositionen. Foto: Finansdepartementet.

Budgetpropositionen. Foto: Finansdepartementet.

vid en presskonferens på förmiddagen.

Regeringen bedömer att konjunkturläget i den svenska ekonomin kommer att förbättras under kommande år. De anser att återhämtningen och den förda politiken kommer att göra att underskottet i de offentliga finanserna minskar.

– Genom tuffa prioriteringar minskar vi underskottet steg för steg. Vi har nu prioriterat reformer för sammanlagt 24 miljarder kronor för 2016. Det ska läggas till de 20 miljarder kronor som aviserades i vårbudgeten, säger Magdalena Andersson.

Viktigt att se över utformningen
Bransch- och intresseorganisationen SABO tror att det föreslagna stödet kan bidra till att fler hyresrätter byggs. Organisationen anser dock att investeringsstödet för nya hyres- och studentbostäder bör hållas samman i en nationell pott hos Boverket, och att verket sedan fattar beslut i den ordning som ansökningarna kommer in.

– Om vårt förslag går igenom innebär det att alla ansökningar som uppfyller kraven kommer att beviljas stöd i den turordning som fastighetsägarna ansöker och så länge det finns medel kvar. Dessutom är det mycket viktigt att stödet utformas så att byggpriserna fortsätter pressas och leder till bostäder med rimliga hyror, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.

Regeringen säger att man ”i närtid” ska presentera en modell för hur stödet ska fördelas.

Vad gäller satsningarna på renovering och energieffektivisering påpekar Kurt Eliasson att det även där är viktigt hur stödet utformas.

– Det är viktigt att regeringens föreslagna stöd utformas så att det går till fastighetsägare som vill fortsätta sitt goda arbete men inte får ihop ekonomin för vissa åtgärder i samband med renovering, säger Kurt Eliasson.

“Regeringen är tondöv”
Organisationen Fastighetsägarnas reaktion på budgeten är mer ljummen – de anser att regeringen är ”tondöv”.

– Det regeringen beskriver som den största bostadspolitiska satsningen på 20 år är tillagat med ingredienser vars bäst-före-datum passerat. Investeringsstöd för bostadsbyggande har återkommande dömts ut av experter och avvisats av dem som förväntas bygga bostäderna, men regeringen har visat sig tondöv inför invändningarna, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

– I budgetpropositionen visar regeringen att det alltjämt är kartan som gäller, inte verkligheten. Man missar därmed en chans att sända de signaler om förestående reformer som branschen efterlyser och det riskerar naturligtvis att påverkan investeringsviljan negativt, säger Reinhold Lennebo.

Satsningarna på bostadssektorn ingår i det som kallas ”Regeringens jobbagenda” – där investeringar för jobb görs på tre områden; bostäder, klimat och infrastruktur samt investeringar i kompetens och matchning. Enligt Magdalena Andersson ska satsningen finansieras krona för krona, där en betydande del av kommer från minskningen av ROT-avdraget.

Maria Nordlander

Källa: Regeringens budgetproposition 2016, SABO, Fastighetsägarna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.