Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

55 statliga miljoner på regelförenklingar

Publicerad: 19 september 2016, 10:07

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

I budgetpropositionen, som lämnas till riksdagen på tisdagen, lägger regeringen 55 miljoner kronor på tre satsningar som ska göra det lättare att bygga bostäder.


Ämnen i artikeln:

BoverketRegeringenPeter Eriksson

Bostadsbristen i landet är ett faktum som det nu pratats om länge. Och även om byggtakten ökat de senaste åren, är det många som fortfarande pekar på de långa och krångliga processerna som bromsklossar för en ännu snabbare takt.

Regeringen satsar därför 55 miljoner kronor per år på att förenkla byggreglerna och förkorta handläggningstiderna.

Pengarna ska gå till tre del-satsningar:

Snabbare handläggning hos länsstyrelserna
30 miljoner om året under 2017 och 2018, därefter 25 miljoner om året, ska skapa förutsättningar för ett större bostadsbyggande genom att se till att det finns resurser för detaljplanering och handläggning av överklagande hos länsstyrelserna. Målen för handläggningstider på överklagade bygglov ska också skärpas, och permanentbostäder ska prioriteras framför andra ärenden.

Kunskapslyft på plan- och byggområdet
Regeringen anser att kompetensbrist hos kommuner och länsstyrelser leder till brister i hur PBL tillämpas. Därför ska Boverket fortsätta ett påbörjat kunskapslyft riktat till dem, men också genomföra en satsning på vägledning kring hur regelverket bör tillämpas för en smidigare process.

Översyn av Boverkets regler
10 miljoner om året de kommande tre åren ska gå till att identifiera regler som gör det svårare än nödvändigt att bygga. En ”systematisk och grundlig” översyn ska göras av bland annat Boverkets bygg- och konstruktionsregler.

Förslagen i budgetpropositionen för 2017 bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.