Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

11,3 miljarder i statligt investeringsstöd

Publicerad: 29 september 2016, 05:27

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

På torsdagsförmiddagen presenterade bostadsminister Peter Eriksson att regeringens förordningar för det omtalade investeringsstödet för byggandet av hyres- och studentbostäder. Totalt rör det sig om 11,3 miljarder kronor, som ska fördelas ut under en fyraårsperiod.


Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

På torsdagsförmiddagen presenterade bostadsminister Peter Eriksson att regeringens förordningar för det omtalade investeringsstödet för byggandet av hyres- och studentbostäder. Totalt rör det sig om 11,3 miljarder kronor, som ska fördelas ut under en fyraårsperiod.

Stödet delas upp i två delar, ett långsiktigt som gäller från årsskiftet 2017 och ett tillfälligt som ska gälla retroaktivt från mars 2015, när stödet lanserades, fram till slutet av februari 2017.

Villkoren för att få stödet är att man håller sig till ett tak för hyresnivåerna som ska ligga fast i 15 år, att man blandar lägenhetsstorlekar och att man bygger med låg energianvändning, 88 procent av Boverkets allmänna regler.

Som räkneexempel för hur mycket stöd man får använder regeringen en 35 kvadratmeter stor lägenhet. I Stockholm ligger taket på hyran för en sådan lägenhet på 5 306 kronor i månaden, i Göteborg och Malmö på 4 940 kronor i månaden och i övriga landet på 4 75 kronor i månaden. Det innebär att man i Stockholm kan få maximalt 231 000 kronor för en 35 kvadratmeter stor lägenhet, 185 500 kronor i Göteborg och Malmö och 133 000 kronor för lägenheter i övriga landet.

För att få det långsiktiga stödet får inte värdet av hela projektet överstiga 20 miljoner euro, och man kan max få 10 miljoner euro för samma projekt. Det måste också “vara olönsamt utan stödet”.

Investeringsstödet var den största posten i det bostadspolitiska paket som den röd/gröna regeringen presenterade i förra årets budget. Stödet har varit omdiskuterat i branschen, då många ifrågasatt om det är vad bostadsbyggandet behöver.

Dessutom har regeringen kritiserats för att stödet tagit så lång tid att komma på plats, när en del bolag räknat med stödet i sina kalkyler (regeringen har hela tiden sagt att stödet ska betalas ut retroaktivt).

Under Business Arena Stockholm sa Peter Eriksson att anledning till att det tagit så lång tid att genomföra, är att det varit “rätt mycket krångel med EU-regler”.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.