Få hela storyn
Starta din prenumeration
Politik
För att Sverige ska kunna nå sina nationella klimatmål krävs att hela bygg- och fastighetsbranschen kraftsamlar och ställer om. Men vilket stöd kan de vänta från politiskt håll? Och blir det piska eller morot? Här berättar riksdagspartierna om hur de ser på bygg- och fastighetsbranschens klimatomställning.
Politik
Den politiska viljan spretar när det kommer till riksintressenas framtid. V och MP vill utöka dem för att skydda dricksvattenförsörjningen. De andra partierna ser tvärtemot behov av att minska riksintressena både till antal och till omfattning, ett önskemål som delas av flera i bygg- och fastighetsbranschen.
Politik
Torka och höga temperaturer har även i år resulterat i skogsbränder som tvingat tiotusentals människor fly sina hem. Stockholms stad vill påskynda klimatanpassningen med optimal stadsplanering, men enligt forskare saknas det både medel och strategier för det på nationell nivå.
Politik
Vid en första anblick verkar riksdagspartierna eniga. ”Ja, vi ska fortsätta bryta kalk på Gotland”, säger de. Men när de utvecklar sina resonemang har de flesta partierna reservationer. ”Frågan avgörs i domstol”, graderar sig vissa. ”Det är inte bra att vara så beroende av en aktör” och ”Vi borde bygga mer i trä” tycker andra.
Politik
Regeringen vill hålla olämpliga hyresvärdar borta från bostadsmarknaden och utser nu en särskild utredare som ska undersöka i vilken utsträckning hyresvärdar agerar på ett sätt som medför negativa konsekvenser för hyresgäster, närområden eller bostadsmarknaden.
Politik
När riksdagspartierna inför valet 2022 får frågan om Sverige ska bygga nya stambanor för höghastighetståg svarar hälften ja och hälften nej. Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är mot.
Politik
Rysslands president Vladimir Putin försäkrar att gasleveranserna fortsätter trots Gazproms tidigare hänvisningar om ”force majeure”. EU lämnade ändå på onsdagen lagförslag för exempelvis uppvärmning av byggnader och alternativa energikällor.
Politik
Förra veckan utsågs Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, till utredare för att motverka boendesegregation. Nu uttalar han sig om vad som krävs för att bryta segregationen och gängkriminaliteten i Sverige.
Politik
Fastighetsbranschen står inför stora utmaningar i en svagare ekonomi med stigande inflation och räntor, minskad nyproduktion, en otrygghet i samhället och en ökad brottslighet. Samtidigt ser det ut att bli ett jämnt val, vilket ger svårigheter att införa nödvändiga åtgärder, enligt en ny rapport.
Politik
Det råder bred politisk samsyn i Danmark om hårdare tag mot gängen och ökad integration för invandrare. Målet är att landet ska ha noll utsatta områden 2030. Få svenska fastighetsbolag skulle klara av detta, men från politiskt håll sneglas det allt oftare på grannlandets mer handfasta metoder.
Politik
Sverige är ett av de länder som ger störst bidrag till Ukraina och efter torsdagens uppstartsmöte med bostadsministern förbereder sig branschen för ett gigantiskt återuppbyggnadsarbete. Helst innan den första snön faller och helst med hjälp av statligt stöd.
Infrastruktur
260 miljarder kronor kostar biljetten när tågresandet ska ta snabbfilen till framtiden – närmare bestämt år 2045. Regeringen är positiv till höghastighetsjärnvägen men starka krafter inom både politik och civilsamhälle är kritiska och vill stoppa det jättelika projektet - av flera skäl.
Fastighetsnytt går igenom turerna.
Politik
Bostadsministern kommenterar de två utredningar som regeringen tillsatte på torsdagen, om ett statligt ägt fastighetsbolag och en ny förköpslag, för att bekämpa segregation och brottslighet i socioekonomiskt utsatta områden.
Politik
Liberalerna har satt ner foten om regeringens förslag till nytt strandskydd. Det uppger Jakob Olofsgård, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, till Fastighetsnytt.
”Beslutet vi tog i går i utskottet är klubbat. Vi avslår propositionen. Nu finns ingen möjlighet för regeringen att rädda hem det här”, säger han.
Politik
Den 4 april överlämnade jag betänkandet kring 'Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden' till bostadsminister Johan Danielsson. Fokus i den efterföljande debatten har varit på förslaget gällande startlån. Debatten har också till stor del berört andra frågor som olika debattörer tycker borde ändras. Det är ganska naturligt att alltid vilja ha mer – men låt inte den önskan stjälpa det förslag som finns, skriver den särskilda utredaren Eva Nordström.
Politik
Vårbudgeten på drygt 30 miljarder kronor präglas av kriget i Ukraina med mer pengar till bland annat skyddsrum och flyktingboende. Men branschen välkomnar framför allt det ökade bostadsbidraget till barnfamiljer.
Politik
Varningsflaggorna inom den kinesiska fastighetssektorn viftar fortfarande vilt i spåren av skandalomsusade Evergrandes kollaps. Regeringen inför fler åtgärder för att stabilisera marknaden, men priserna för boenden väntas ända backa i år och nästa. Det inte bara internationella investerare som flyr bolagen utan revisionsbyråer – ett tecken på möjligt ökat mygel inom sektorn.
Politik
Stora tummar upp - men också buntar med ris. Fastighetsnytt samlar branschens reaktioner på förslaget om startlån för förstagångsköpare - som spretar.
✓”För ovanlighetens skull är jag entydigt positiv”
✓Frågetecken kring remissvaren från de tunga finansiella institutionerna
✓Då kan förslaget bli verklighet
Politik
”Det här är en fråga som många pratar om vid matbordet hemma”, säger utredaren Eva Nordström till Fastighetsnytt om förslagen kring startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Hon ser ingen större effekt på bostadspriserna, utan snarare sänkta trösklar in på den ägda marknaden.