Makroekonomi
Nyproducerade bostäder i attraktiva lägen har blivit JM:s signum. De är långt ifrån ensamma, men de kan med gott samvete hävda att de var först. Följ med på en historisk resa med alexanderhugg, finanskris, socialism och superlobbyism som huvudingredienser.
– Om JM har en framträdande position som bostadsutvecklare i dag, då är det mycket tack vare det vi gjorde på 1990-talet, säger tidigare vice vd Magnus Key.
Infrastruktur
Regeringen vill göra det möjligt att bygga fler kärnkraftsreaktorer i Sverige och på fler platser än på de tre där det är tillåtet i dag. Det sade statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff på onsdagen tillsammans med miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.
Infrastruktur
Regeringen har tidigare meddelat att den inte kommer att gå vidare med att bygga nya stambanor. Nu står det klart vad detta innebär för de redan planerade projekten Ostlänken, Göteborg-Borås och Hässleholm-Lund.
Politik
Regeringen lade på torsdagen ner två utredningar på bostadsområdet. Branschens reaktioner lät inte vänta på sig. Medan Fastighetsägarna hyllar beskedet att skrota tankarna på ett statligt fastighetsbolag, så är tongången desto mörkare från Byggnads.
Hållbarhet
I helgen blev det klart att så gott som alla koldioxidutsläpp inom EU ska omfattas av utsläppshandeln. Nya sektorer i systemet är bostäder och transporter. För svensk transportsektor och fastighetsmarknad är det här goda nyheter.
– Det är på tiden att såväl byggnader som vägtransporter inkluderas i utsläppshandelssystemet, säger Emma Wiesner (C), EU-parlamentariker, som drivit detta i flera år.
Makroekonomi
Den danska regeringen slopar den så kallade lagerbeskattningen av fastigheter. I regeringsunderlaget står det att de tre partierna kommer att avbryta den planerade aktiebeskattningen av fastighetsbestånd på över 100 miljoner kronor.
Bostäder
Huddinge skapar nytt klimatutskott, Halmstad frigör mark till nya bostadsområden och Borlänge ökar takten på bostadsbyggandet med särskilt fokus på villatomter, småhus och egna boenden. Fastighetsnytt gör nedslag i tolv av de 198 kommuner som byter riktning efter höstens val.
Politik
I Uppsala och Knivsta vill nyvalda politiker göra ett omtag, från storskaligt bostadsbyggande i hög takt i centrala lägen till småskaligt byggande på flera platser under en längre tid.
– Allt det här ska bort, är det tänkt. Tätt, tätt ska de dynga på med hus, staden ska bara fortsätta, säger Stefan Hanna (UP), när bilfärden tillsammans med Fastighetsnytts reporter och fotograf går vidare till det som ska bli nya södra Uppsala.
Debatt
Många bostadsprojekt går nu i stå och landets kommuner måste hitta nya sätt att få igång dem. Ett sätt är att se över hur man tar betalt för sin mark och här finns det gott om utrymme för nytänkande. Och det brådskar för ett inställt byggprojekt är sannolikt en av de sämre investeringarna en kommun kan göra.
Politik
Från Veidekke, via riksdagen, till Fastighetsägarna. Sedan efter valet är Linda Jonsson näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Stockholm. Hon berättar bland annat hur erfarenheterna från både byggbranschen och politiken har präglat henne och vilka frågor som är viktigast för fastighetsägarna framöver.
Politik
EU:s inflytande över förutsättningarna i fastighetsbranschen kan inte underskattas och första halvåret 2023 håller Sverige i ordförandeklubban.
– Sverige har här som ordförandeland ett särskilt ansvar att motarbeta detaljstyrningen från Bryssel, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.
Krönika
En person som ställer sig i Stockholms bostadskö kan bo i så många som tio olika dyra andrahandsbostäder innan vederbördande får en hyreslägenhet i första hand. Situationen försvårar för människor att förverkliga sina livsdrömmar och företagen från att rekrytera talang.
Politik
Till årsskiftet blir Oscar Lavelid byggeneral i Stockholms stad med uppdraget att samordna stadens byggprojekt framöver. För Fastighetsnytt berättar den nya befälhavaren vad en byggeneral gör och varför tillsättningen är extra viktig just nu.
Politik
När det ekonomiska läget är tufft vill Andreas Carlson (KD) kratta manegen inför att bostadsmarknaden får ny fart. Den färska bostads- och infrastrukturministern om småhus, stora projekt och varför bostadsfrågorna flyttar från finansen.
Debatt
Fastighetsbranschen har lyckats relativt väl med jämställdheten – men inte lika bra med att få in minoritetsgrupper i ledande positioner. Låt kvinnornas kamp i Iran vara en inspirationskälla för att lyfta fördelarna med ett inkluderande ledarskap och dess betydelse för ökad affärsnytta. För ingen vill väl likställas med mullorna och deras rädsla för oliktänkande.
Debatt
Byggandet av bostäder bromsar nu in kraftigt, samtidigt som vanliga löntagare knappt har råd att bo i vår stad. Det får inte vara så här – staten måste ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen, skriver två S-politiker i Stockholm.
Politik
EU-kommissionen vill uppgradera och öka hållbart byggande i trä och lanserar i dag ”New European Bauhaus Academy for sustainable construction”, ett program för att få fram ny kompetens inom arkitektur, design och byggande. Över 100 miljoner kronor satsas inledningsvis, med målet att minst tre miljoner människor ska lockas till dessa branscher och bidra med ny spetskompetens.
Bostäder
Göteborgs nya styre vill satsa på fler bostäder, men stoppa ombildningar av hyresrätter. Dessutom vill de rödgröna hellre satsa på förtätning än att exploatera på nya områden. Stadsbyggnadsdirektören Henrik Kant berättar om hur den nya politiken ändrar inriktningen för arbetet.
Politik
På onsdagsförmiddagen mötte infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) representanter för byggbranschen på ett seminarium arrangerat av TMF. Han utlovade ett högt reformtempo, men tog sig inte tid att svara på frågor, varken från publik eller press.