Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Tur att mjukare uppskovsregler får liten effekt

Publicerad: 1 september 2016, 15:00

Tomas Pousette.

Regeringens förslag om ändrade regler för uppskov med beskattning av kapitalvinster vid försäljning av bostad kommer att få liten effekt. Räntan som ska betalas på uppskovsbeloppet är för hög i dagens lågräntemiljö. Det är tur att regeländringarna är ineffektiva eftersom förslaget om möjlighet till ökad skattekredit går på tvärs mot alla andra åtgärder för att minska hushållens skuldsättning.


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Syftet med regeringens förslag att ändra reglerna för uppskov är att öka rörligheten på bostads- och arbetsmarknaden samt att utnyttja bostadsbeståndet mer effektivt. Ändringarna som föreslås är att taket för uppskovsbeloppet inte ska gälla för försäljningar av privatbostäder från 21 juni 2016 till 30 juni 2020. Dessutom föreslås en permanent återgång till den tidigare kvoteringsregeln vid beräkning av uppskovsbeloppet när man köper en billigare ersättningsbostad.

Potentialen för att få fart på flyttkedjan är stor efter en lång tid med stigande bostadspriser. Det finns många äldre som bor i småhus och som skulle kunna tänka sig att flytta till en lägenhet. Förra året var det drygt 600 000 personer som var 70 år och äldre som bodde i småhus. Andra grupper med stor värdeökning på sin bostad skulle också kunna stimuleras till att byta bostad.

Även om reglerna för uppskov mjukas upp måste man fortfarande betala en schablonintäkt på uppskovsbeloppet, vilket motsvarar en ränta på 0,5 procent. Alternativet till uppskov är att betala skatt på kapitalvinsten vid försäljning av bostaden och låna motsvarande belopp för att köpa en ersättningsbostad. Är räntan på lånet lägre än 3,25 procent, så blir kostnaden lägre än att betala räntan på uppskovsbeloppet. I det nuvarande låga ränteläget ligger boräntorna, även med längre bindningstider, långt under denna nivå. För att få bättre fart på flyttkedjan skulle räntan på uppskovet ha behövt halveras så att den kom i paritet med den rörliga boräntan.

Det är främst två kategorier som de mjukare reglerna för uppskov kan stimulera till att byta bostad. Dels de som inte har möjlighet att ta lån, dels de som räknar med att bolåneräntan ganska snart kommer att vara högre än 3,25 procent. För alla andra spelar regeländringen mindre roll men när så många åtgärder inriktas på att hushållen ska låna mindre är det väl tur att regeringens förslag om möjlighet till ökad skattekredit inte får större genomslag.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.