Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Tillfälligt lättare med tillfälliga bygglov

Publicerad: 9 februari 2017, 11:17

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

Regeringen vill se ett tillägg i PBL som gör det lättare att bygga tillfälliga bostäder. På torsdagen beslutades om en lagrådsremiss.


Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Förslaget, som är en del av migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen, går ut på att föra in en särskild reglering om tidsbegränsade bygglov som ett komplement till permanent byggnation i områden där bostadsbehovet ”inte fullt ut kan tillgodoses genom ordinarie plan- och byggprocesser”.

– Även om bostadsbristen kan lösas genom permanent byggnation på lång sikt så krävs det också ökade möjligheter till alternativa lösningar på kort sikt. Lagförslaget är efterfrågat från kommunerna och innebär en viktig förenkling som kommer att underlätta möjligheterna att uppföra bostäder med tidsbegränsade bygglov, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Förslaget innebär att ett tidsbegränsat bygglov ska få ges för sammanlagt 15 år. Enligt förslaget ska en bedömning göras av om platsen kan återställas och inte av om behovet av åtgärden är tillfälligt – som det är i dagens reglering.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 maj 2017. Precis som bostäderna ska de dock inte bli permanenta, utan upphöra att gälla 1 maj 2023.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.