Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Tillfällig coronalag underlättar digitala årsmöten

Publicerad: 14 april 2020, 08:35

Årsstämman behöver inte hållas på detta sätt i år.

Foto: Mostphotos

Bostadsrättsföreningar tillåts hålla årsstämman digitalt. Det är effekten av en ny tillfällig lag som införs 15 april.


Ämnen i artikeln:

BostadsrätterSBCCoronaviruset

Det är regeringen som med en ny tillfällig lag ska göra det lättare för bostadsrättsföreningar att hålla årsstämma i coronatider. Den 15 april införs en tillfällig lag som utökar möjligheterna att delta på årsstämman genom ombud eller via poströstning. 

Läs även: Han blir ny vd på SBC

SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, skriver i ett pressmeddelande att man välkomnar åtgärden och rekommenderar landets bostadsrättsföreningar att utnyttja den tillfälliga lagen och att genomföra årsstämman digitalt.

– Det är vår uppgift att stötta våra bostadsrättsföreningar i att genomföra årsstämman, men också att följa och respektera myndigheternas riktlinjer och  ekommendationer. Därför välkomnar SBC den tillfälliga lagen som syftar till att utöka möjligheten att delta i årsstämman på distans, genom ombud eller via poströstning. Det är en välbehövlig åtgärd som skapar möjlighet för föreningarna att ta sitt ansvar och möjliggör för både äldre och personer i riskgrupper att delta i årsstämman på trygg distans, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC i en kommentar.

En digital årsstämma måste dock enligt lagkrav ledas från en fysisk lokal då medlemmar ska ges möjlighet att kunna delta fysiskt. Årsstämman måste även hållas inom sex månader från räkenskapsårets utgång. Samtidigt måste samtliga som närvarar vid årsstämman godkänna att utomstående får följa årsstämman, då det inte går att verifiera vilka som sitter tillsammans med den röstberättigade. Det vilar därför ett tungt ansvar på att styrelserna informerar om hur en digital årsstämma genomförs, samt fördelarna med digital närvaro i tider som dessa.

Den tillfälliga lagen gäller året ut. 

Detta gäller vid digitala årsstämmor:

• Den digitala årsstämman måste ledas i den fysiska lokalen som årsstämman kallas till, så att den som vill medverka fysiskt ges möjlighet att göra det. 

• Årsstämman ska hållas på den ort eller kommun där styrelsen har sitt säte.

• Samtliga vid årsstämman måste godkänna förutsättningarna att utomstående får följa årsstämman då det inte går att kontrollera vilka som befinner sig tillsammans med de röstberättigade.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.