onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Thedéen föreslår ett skuldkvotstak

Publicerad: 5 november 2015, 11:49

Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen. Foto: FI.

Erik Thedéen, nytillträdd generaldirektör på Finansinspektionen, FI, kan tänka sig att hejda ökningen av hushållens skulder genom att begränsa bankernas utlåning och införa ett skuldkvotstak.

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Erik Thedéen, nytillträdd generaldirektör på Finansinspektionen, FI, kan tänka sig att hejda ökningen av hushållens skulder genom att begränsa bankernas utlåning och införa ett skuldkvotstak. Han menar vidare att beskattningen på bostäder skapar en inlåsning. Det skriver han idag på DN Debatt. 

Hushållens skulder har ökat med sju procent det senaste året, samtidigt som inkomsterna vuxit med 3,4 procent. Thedéen anser att det är en ohållbar utveckling. Något som ligger nära till hands, enligt honom, är att införa ett skuldkvotstak där bankerna begränsas i hur mycket de kan låna ut i förhållande till låntagarnas inkomst.

”Exakt vilka nivåer som i så fall kan bli aktuella i Sverige får vi återkomma till, men utifrån våra analyser så skulle ett skuldkvotstak för nyutlåning med viss möjlighet till undantag, kunna ligga kring 600 procent av hushållets disponibla årsinkomst.” skriver Thedéen på DN Debatt.

Han säger dock att ett fortsatt utredningsarbete krävs innan de kan fastställa nivån.

En annan åtgärd som föreslås är att reglera hur stor del av inkomsten ett hushåll får lägga på räntor och amortering. Dessutom hävdar han att avskaffandet av fastighetsskatten och att reavinstskatten har skärpts, skapar inlåsningar på bostadsmarknaden.

”Det är förmånligt att bo kvar i en för stor bostad även då exempelvis antalet familjemedlemmar i hushållet minskar”, skriver Thedéen.

Maria Nordlander

Källa: DN Debatt

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev