Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Tekniken springer ifrån

Publicerad: 17 februari 2014, 15:17

Bengt Kjellson, Generaldirektör på Lantmäteriet.

Foto: Linda Alfvegren

Den tekniska utvecklingen när det gäller geografisk information går generellt sett allt snabbare och ibland hänger inte lagstiftningen med.


Ämnen i artikeln:

Lantmäteriet

Den tekniska utvecklingen när det gäller geografisk information går generellt sett allt snabbare och ibland hänger inte lagstiftningen med. Lagen om skydd för landskapsinformation kan till exempel få till följd att en joggare som lagrar sin runda i en kart-app på sin mobiltelefon bryter mot lagen.

– Exemplet med kart-appen är talande, det är svårt att förstå och folk frågar sig varför lagen ser ut som den gör. Det är ett problem ibland, och det kan leda till att respekten för lagen minskar. Ett annat problem är satellitbilder som blir skarpare och mer detaljerade hela tiden, och visar saker som vi av legala skäl har retuscherat bort på kartor och flygbilder, säger Bengt Kjellson som är generaldirektör på Lantmäteriet.

Andra förväntningar på öppenhet
Ett annat område där den tekniska utvecklingen orsakar problem är lagen om fastighetsregister. Lantmäteriet har ett register som innehåller uppgifter om fastigheten, exempelvis taxeringsvärde och ägare. Idag är det bara professionella aktörer som kommer åt dem via internet. Det tycker Bengt Kjellson är motsägelsefullt.

– Lagen gör att allmänheten inte kommer åt uppgifterna via internet, utan måste ringa eller skriva till oss för att kontrollera vem som äger en fastighet. Det tycker jag är otidsenligt. Naturligtvis finns det integritetsaspekter, men idag har vi andra förväntningar om vad vi ska kunna ta del av än vad man hade när lagstiftningen togs fram.

”Samhället riskerar att hamna på efterkälken”
Poängen med att söka lagfart för en fastighet är att tala om för alla andra att man äger den, menar Bengt Kjellson.

– Syftet är att skydda din äganderätt genom att göra den offentlig, och informera om vem man ska kontakta om man har ett ärende som har med fastigheten att göra. Då kan man tycka att det är märkligt att allmänheten inte ska komma åt informationen via internet.

Hur pass lyhörda är då representanterna för den lagstiftande församlingen i landet, det vill säga riksdagen, för den här typen av synpunkter?

– Lagstiftarna lyssnar på vad Lantmäteriet säger, men det är inget prioriterat politiskt område. Processen är ju trög och det är många inblandade. Sedan är det ju så att lagstiftningsprocessen inte ska gå alltför fort, men i de här fallen riskerar samhället att hamna på efterkälken.

Daniel Bergstrand

Ämnen i artikeln:

Lantmäteriet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News