Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Sverige får lågt EU-betyg

Publicerad: 23 november 2015, 08:11

Sverige får näst lägsta betyg av Valdis Dombrovskis, vice ordförande i EU-kommissionen. Anledningen: svenska regeringen har låtit bli att följa Bryssels rekommendationer gällande den svenska bostadsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

EURegeringen

Sverige får näst lägsta betyg av Valdis Dombrovskis, vice ordförande i EU-kommissionen. Anledningen: svenska regeringen har låtit bli att följa Bryssels rekommendationer gällande den svenska bostadsmarknaden. Detta skriver Dagens Nyheter på måndagen.

Sverige har tidigare fått flera rekommendationer från EU-kommissionen och Europeiska rådet, som varnat för en riskabel utveckling när det gäller de stigande bostadspriserna och växande skuldsättning hos de svenska hushållen.

Valdis Dombrovskis. Foto: EU.

Valdis Dombrovskis. Foto: EU.

Dombrovskis konstaterar nu att regeringen bara i ”begränsad utsträckning” har följt rekommendationerna.

– Vi använder uttrycket ”begränsade framsteg” om vad som hittills har gjorts i Sverige, men det ligger näst längst ned på en fastställd skala, säger Valdis Dombrovskis till DN. Amorteringskrav för bostadslån är det viktiga förslag från EU-kommissionen som Sverige nu är på väg att genomföra. Men på listan finns mycket annat där inget har hänt. Det gäller sådant som nedtrappning av ränteavdragen och skärpt skatt på fastigheter.

Värt att komma ihåg är dock att det rör sig om just rekommendationer. Medlemsländerna, Sverige i det här fallet, bestämmer själva om genomförandet.

Maria Nordlander

Källa: Dagens Nyheter

Ämnen i artikeln:

EURegeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.