torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Svårt att hitta skyddsrum i gallerior – skyltar saknas

Publicerad: 9 mars 2022, 14:45

Nya ägaren av Solna centrum har ännu inte hunnit fixa alla skyltar för skyddsrum.

Foto: Teresa Ahola

Ingen tillhör nåt särskilt skyddsrum utan använder det närmaste. Men att hitta dem är inte lätt. I Solna centrum strax norr om Stockholm saknas skyltar och receptionen vet inte heller var de ligger. ”Vi tog över i februari och arbetet med skyltning pågår”, säger Alecta Fastigheter till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

MSBSolna CentrumWestfield Mall of ScandinaviaGallerian

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Rysslands invasion av Ukraina är inne på sin tredje vecka och allt fler människor söker nu information om bland annat skyddsrum. Men förvirringen kan vara stor. I Solna centrum ska det exempelvis finnas sju skyddsrum enligt MSB:s karta, men eftersom det saknas skyltar så är de omöjliga att hitta. Receptionen vet inte heller var de finns.

– Vi vet inte, kolla kartan eller hör med kommunen och fastighetsägaren. Min gissning är att rummen finns nånstans bakom låsta dörrar, säger personalen. 

Läs även: LISTA: Det här gäller om skyddsrum för fastighetsägare 

En av skyddsrummen finns i kommunhuset.

Foto: Teresa Ahola

Fastighetsägaren Alecta Fastigheter meddelar att det finns nio, inte sju, aktiva skyddsrum i centrumet, men att skyltning saknas i dag. 

– Vi tog över Solna centrum i februari och arbetet med skyltning, i de fall det inte redan finns utmärkt, pågår fortfarande så att det följer regelverket, säger Christina Lindblom, affärsområdeschef Stockholm, till Fastighetsnytt.

MSB:s karta över skyddsrum i Solna centrum. Foto: MSB

Däremot försäkrar hon att skyddsrummen kan beredas inom 48 timmar. 

 – Det är vårt ansvar som fastighetsägare att se till att skyddsrummen fyller den funktion de är skapade för, exempelvis att skydda mot gaser och radioaktivitet. Den viktigaste uppgiften för oss är därmed att sköta det löpande underhållet av skyddsrummen. 

Bolaget har även upprättat en krisplan med rutiner för hur man ska agera om det händer något. 

– Vi har gjort det tydligt hur vi ska organisera oss och vem som har ansvar och mandat att göra vad. På så sätt kan vi snabbt fatta operativa beslut för den del av verksamheten som berörs, säger Lindblom. 

Läs även: Skicket på skyddsrum varierar och trycket ökar: ”Fler behöver byggas”

Den tidigare ägaren av centrumet, Unibail-Rodamco-Westfield, äger jättegallerian Mall of Scandinavia drygt en kilometer bort, och deras reception vet inte heller nåt om skyddsrum. Men det gör de två gråklädda vakterna som råkar stå precis bredvid. 

– Det finns skyddsrum, men inte inne i gallerian utan i Friends arena här bredvid. Alla får gå dit, säger en av dem.

Lagen kräver skyltning av befintliga skyddsrum, men det finns däremot inget krav om att det ska finnas skyddsrum för alla eller att detta måste ingå i nyproduktionsprojekt. Gallerian i Stockholms city är exempelvis en annan stor handelsplats som saknar skyddsrum. 

– Vi har inte skyddsrum i alla våra handelsplatser. Skyddsrummen fastställs av MSB som har det övergripande ansvaret, säger Erik Nylund, teknisk chef & krisledningens ordförande på AMF Fastigheter. 

Foto: Teresa Ahola

Han säger att de skyddsrum som finns däremot är tydligt skyltade och kan beredas inom 48 timmar. 

– Det åligger oss att uppfylla det kravet, vilket vi gör. Vi ansvarar för utrustning, att skyddsrumsskyltar finns och att skyddsrummen fungerar som de ska och kan öppnas upp om sådan begäran kommer. Vi följer Säpos och NCT:s bedömning av hotnivån mot Sverige.  

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev