söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Statlig genomlysning av byggreglerna

Publicerad: 23 februari 2017, 12:07

Kurt Eliasson och Anna Sander.

Regeringen tillsätter en kommitté som ska se över byggreglerna i syfte att modernisera regelverken och därmed gynna ökad konkurrens och bostadsbyggande. Kommittén består av SABOs före detta vd Kurt Eliasson och Anna Sander, projektledare för Rosendal i Uppsala.

Ämnen i artikeln:

Kurt EliassonRegeringen

Regeringen tillsätter en kommitté som ska se över byggreglerna i syfte att modernisera regelverken och därmed gynna ökad konkurrens och ökat bostadsbyggande. Kommittén består av SABOs före detta vd Kurt Eliasson och Anna Sander, projektledare för stadsutvecklingsområdet Rosendal i Uppsala.

Uppdraget går ut på att genomföra en ”systematisk och grundlig översyn” av utvalda kapitel i plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen samt Boverkets byggregler och föreskrifter.

I förlängningen är syftet med översynen är att modernisera regelverken och därmed gynna ökad konkurrens och ökat bostadsbyggande. Regelverkets ändamålsenlighet, effektivitet och omfattning ska även utredas.

– Nu tar vi ett rejält grepp om regelkrånglet i byggbranschen. Det ska bli enklare, tydligare och mer transparent. De svenska byggreglerna ska i framtiden vara utformade så att de bidrar till ökad konkurrens och så att byggherrar och entreprenörer får utrymme att utveckla bättre och billigare lösningar. Med tydliga spelregler kommer fler att vilja investera i bostadsbyggande, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Under utredningens gång har kommittén möjlighet att vid behov föreslå ändringar i regelverk som ställer krav på utformning och konstruktion av byggnader och anläggningar.

Uppdraget ska delredovisas den 29 dec 2017 (Standarder) och den 30 november 2018 (Miljö- och klimatpåverkan) för att slutredovisas till Regeringskansliet senast den 13 december 2019.

Kommittén kommer alltså att ledas av Anna Sander och Kurt Eliasson.

Anna Sander har bland annat jobbat som miljö- och kvalitetsdirektör på NCC, departementsråd och chef för enheten med ansvar för plan- och byggfrågor inom Regeringskansliet och som chef för forsknings- och innovationsstrategier hos WSP. I dag är hon projektledare för stadsutvecklingsområdet Rosendal i Uppsala kommun.

Kurt Eliasson har bland annat varit direktör i Riksbyggen innan han blev vd i Göteborgs kommuns fastighetskoncern Framtiden. Från 2006 till sin pensionering 2016 var han vd för SABO.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev