Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Slussenexperter var olagliga

Publicerad: 1 juli 2015, 12:27

Nya Slussen. Källa: Foster + Partners och Berg Arkitektkontor.

Förvaltningsdomstolen underkänner avtalen med den expertgrupp som utsågs under hösten 2014 för att granska Slussenprojektet. Stockholms stad bröt mot upphandlingslagen, uppger Dagens Nyheter. Rätten underkänner avtalen med experterna eftersom det handlade om så pass mycket pengar.


Ämnen i artikeln:

SlussenStockholm

Förvaltningsrätten underkänner avtalen med den expertgrupp som utsågs under hösten 2014 för att granska Slussenprojektet. Stockholms stad bröt mot upphandlingslagen, uppger Dagens Nyheter.

Rätten underkänner avtalen med experterna eftersom det handlade om så pass mycket pengar, nästan en miljon, och att staden därför borde ha gjort en offentlig upphandling. En miljon kronor är över det lagstadgade och tillåtna beloppet för en så kallad direktupphandling.

Expertgruppen överlämnade sin rapport till kommunstyrelsen 2 februari i år. Efter det har projektet arbetat med att få ett reviderat och uppdaterat genomförandebeslut. 11 juni godkände Exploateringsnämnden förslaget till reviderat genomförandebeslut, som under hösten förväntas förankras även i Kommunfullmäktige, enligt Stockholms stad.

Kritiker och motståndare mot stadens Slussenplaner var de som överklagade upphandlingen, och enligt DN anser de att experterna utsågs för att de skulle komma fram till det resultat som stadens styrande önskade.

Domen betyder dock antagligen ingen förändring för Slussenbygget.

Redaktionen

Källa: Dagens Nyheter

Ämnen i artikeln:

SlussenStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.