lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

SABO: “nedskrivningsreglerna är orimliga”

Publicerad: 27 mars 2017, 10:01

Anders Nordstrand är vd på Sabo, numera Sveriges Allmännytta.

Utformningen av dagens redovisningsregler hindrar allmännyttans uppdrag att bygga bostäder “kraftigt”. Det menar SABO, som nu uppmanar till en översyn av de regler som styr nedskrivningar.

Ämnen i artikeln:

Anders NordstrandSABO

Utformningen av dagens redovisningsregler hindrar allmännyttans uppdrag att bygga bostäder “kraftigt”. Det menar SABO, som nu uppmanar till en översyn av de regler som styr nedskrivningar.

Enligt allmännyttans branschorganisation SABO leder de höga byggpriserna till att produktionskostnaderna i många landsbygdskommuner är högre än det teoretiska marknadsvärde som nya hus får. Det leder i sin tur till krav på omfattande nedskrivningar, vilket påverkar bolagens resultat och soliditet negativt.

– I de flesta landsbygdskommuner finns ingen reell marknad för flerbostadshus och därför uppskattas marknadsvärdet istället utifrån fastighetsförsäljningar på helt andra marknader. Det måste ändras. Ett hyreshus som är byggt för att ägas och förvaltas på lång sikt bör inte värderas till ett fiktivt marknadsvärde och utifrån en fiktiv försäljning. Om alla lägenheter är uthyrda och fastigheten långsiktigt ger en rimlig avkastning ska nedskrivningar inte behöva göras, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

Det är SABOs så kallade presedium, bestående av företrädare för socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiet, som nu uppmanar regeringen att utreda och överväga möjligheterna till en justering av nedskrivningsreglerna. Man uppmanar dessutom landets revisorer att föra en dialog med bostadsföretagen, då man menar att revisorerna idag gör många olika tolkningar av reglerna kring att värdera och förhålla sig till nyproduktionsrisker.

– Om vi ska klara framtida rekryteringar, tillväxt och en bra välfärd, behöver vi säkra kommunernas bostadsförsörjning. Tyvärr försvåras det allvarligt av dagens redovisningsregler, vilket är orimligt med tanke på dagens bostadsbrist, säger Anders Nordstrand.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev