söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Revisor stoppas från att förvärva fastighet

Publicerad: 9 maj 2022, 13:52

En revisor inte får utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet, enligt revisorslagen. Foto: Jirapong Manustrong

En auktoriserad revisor vid ett registrerat revisionsbolag i Stockholm planerade att köpa en hyresfastighet i Södermanland – intill en fastighet som han sedan tidigare ägde. Men planerna stoppas av Revisorsinspektionen, det skriver Revisionsvärlden.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


2017 erhöll en auktoriserad revisor, genom ett generationsskifte, en fastighet i Södermanland som hade paketerats som ett aktiebolag, där han var ensam ledamot.

Han har därefter önskat komplettera innehavet med ytterligare en fastighet i motsvarande storlek. 

”Förvärvet görs för att få en effektivare kostnadsstruktur på förvaltningen, eftersom det är svårt att få en enskild mindre fastighet att gå runt”, skriver Revisorsinspektionen i sitt utlåtande. 

Läs mer: Besked dröjer om moms – kan ge kostnadssmäll 

Men Revisorsinspektionen stoppar förvärvet då man anser att den totala fastighetsförvaltande verksamheten skulle bli av sådan omfattning att det står i strid med revisorslagen.

Lagen säger att en revisor inte får utöva annan verksamhet än revisionsverksamhet eller om utövandet är av sådan art eller omfattning att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet. 

Enligt revisorn, åtminstone vad han vet, finns ingen hyresgäst i den tilltänkta fastigheten som har något engagemang i någon verksamhet som han eller revisionsbolaget har granskat. 

Han har heller, enligt utlåtandet från Revisorsinspektionen, inga kunder i det aktuella området. 

Läs mer: Första domen mot svart uthyrning – Stockholmshem hoppas på prejudikat 

Huvuddelen av förvaltningen och administrationen av fastigheten skulle ligga på extern part och på närstående – hans personliga arbetsinsats skulle totalt omfatta en arbetsinsats om tio till 14 timmar per år.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev