Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Regeringen vill se nya flyttregler

Publicerad: 25 augusti 2016, 12:15

Finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Finansdepartementet.

Regeringen presenterade på torsdagen sina nya regler för flyttskatten. De vill att taket för uppskov på skatten vid försäljning slopas under en fyra-årsperiod, och att de som köper en billigare bostad ska kunna få ett större uppskov än idag.


Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonRegeringenPeter Eriksson

Förslaget finns i en promemoria från Finansdepartementet som nu skickats på remiss. Åtgärderna ska ske i syfte att hjälpa mot inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden.

– Det här kan göra det lättare att ta steget att byta bostad när barnen flyttat ut och därmed frigöra en större bostad för en ny barnfamilj. Det är bra förslag som vi nu skickar på remiss, säger finansminister Magdalena Andersson.

Det var i juni som Andersson och bostadsminister Peter Eriksson presenterade sitt bostadspolitiska paket med 22 punkter. Ett av de förslaget rör taket för uppskov med vinstbeskattning vid bostadsförsäljningar. Enligt dagens regler kan den som säljer sin bostad inte få ett större uppskov än 1,45 miljoner kronor. I promemorian föreslås att den begränsningen slopas för försäljningar som sker under perioden 21 juni 2016–30 juni 2020.

Den andra åtgärden fanns inte med i de 22 tidigare presenterade punkterna:

”Metoden för att beräkna uppskovets storlek vid köp av billigare bostad ska ändras. I stället för att som i dag beräknas genom att prisskillnaden mellan bostäderna räknas av från vinsten ska uppskovet beräknas som en kvotandel av vinsten” skriver regeringen på sin hemsida.

Den som exempelvis säljer sin bostad för 1 miljon kronor, gör en vinst om 300 000 kronor och köper en ny bostad för 800 000 kronor kan i dag få ett uppskov på maximalt 100 000 kronor. Med den föreslagna regeln skulle det maximala uppskovet i stället bli 240 000 kronor. Även detta föreslås gälla för försäljningar som sker från och med den 21 juni 2016 men utan tidsbegränsning framåt i tiden.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.