fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Regeringen utreder digitala signaturer vid fastighetsaffärer

Publicerad: 30 maj 2023, 13:03

Susanne Ås Sivberg, generaldirektör Lantmäteriet, välkomnar beskedet från regeringen.

Digitala underskrifter vid fastighetsaffärer skulle vara säkrare och tryggare än dagens analoga system. Nu ska regeringen utreda möjligheten att införa det våra grannländer redan haft i flera år.

Ämnen i artikeln:

SvepetLantmäteriet

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Enligt Lantmäteriet genomförs en tredjedel av Sveriges penningtvätt genom fastigheter. Av det skälet har myndigheten under en längre tid tryckt på för införande av digitala signaturer vid fastighetsköp.

Nu meddelar regeringen att man ska se över lagstiftningen på området.

– Vi har arbetat för att införa digitala signaturer vid fastighetsköp i tio års tid och därför är vi mycket glada över regeringens beslut. Detta är nästa steg på väg mot helt digitala fastighetsöverlåtelser, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Lantmäteriet, i en kommentar.

Läs också: Öppen fastighetsdata kan begränsas: ”Har skärpt till våra rutiner”

Enligt Lantmäteriet skulle ett system med digitala underskrifter göra fastighetsaffärerna både säkrare, snabbare och enklare att genomföra. Bland annat blir det svårare att genomföra lagfartskapningar och att förfalska avtal. Dessutom skulle överlåtelserna ges en bättre datumkontroll vilket skulle göra det svårare att i efterhand omdatera köpehandlingar.

Utredningen ska vara klar senast april 2024.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev