fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Regeringen ändrar utredningen om förköpslagen – välkomnas av branschorganisationen

Publicerad: 17 maj 2023, 12:12

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Foto: Olof Holdar, Pontur Lundahl/TT

Regeringen ändrar direktiven för utredningen om en ny förköpslag som ger kommuner viss förköpsrätt vid förvärv av fast egendom. Fastighetsägarna välkomnar beskedet.

Ämnen i artikeln:

SvepetRegeringenAndreas Carlson

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Det ursprungliga direktivet om kommunal rätt till förköp skulle även underlätta en mer aktiv markpolitik mot segregation, men ersätts nu med förslag om att i första hand förebygga och bekämpa organiserad brottslighet och skydda totalförsvaret så att exempelvis fastigheter inte kan köpas för spionverksamhet.

– Nu lägger regeringen om fokus för utredningen och uppdrar åt utredaren att se över de särskilda situationer där det kan vara motiverat att kommunen eller staten går in och tar över ett fastighetsköp, kommenterar infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Läs även: Kortsiktigt ägande tvingar fram statligt fastighetsbolag – regeringen utreder

Både kommunerna och staten uppges ha en central funktion för det civila försvaret, vilket kräver relevanta verktyg för att skydda byggnader och anläggningar och motverka organiserad brottslighet och penningtvätt vid fastighetsaffärer.

Läs även: Bostadsministern: "Det finns ingen quick fix"

För att underlätta och påskynda fastighetsköp och upptäcka bedrägerier ska fastighetsöverlåtelser digitaliseras.

– Genom att utredningen nu ska föreslå hur fastighetsöverlåtelser kan ske elektroniskt blir hanteringen av dessa både snabbare och säkrare, med stora besparingsmöjligheter, säger Andreas Carlson.

I dag finns det liknande system i Finland, Norge, Danmark och Estland.

Läs även: Ministerbeskedet: Ny hyrköpsmodell för bostäder

Fastighetsägarna välkomnar regeringens omläggning.

– Förköpslagen har utretts flera gånger och avskaffades för att lagen inte fyllde något behov. Det finns ingen anledning att på nytt utreda något som inte behövs och som skulle försvåra möjligheter till bostadsbyggande och utveckling av områden. Det är därför mycket välkommet att regeringen ändrar inriktningen på utredningen om en ny förköpslag och tar bort de ursprungliga omfattande kommunala förköpsgrunderna och fokuserar på försvarsändamål och organiserad brottslighet, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Utredningstiden förlängs från 7 december 2023 till senast den 1 april 2024.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev