Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Platzer pustar ut – överklagan avslås: ”En stor dag för oss”

Publicerad: 7 april 2022, 07:50

”Vi är glada att mark- och miljööverdomstolen gick på vår och stadens linje”, säger Lisa Häggdahl, affärsutvecklare och ansvarig för arbetet med detaljplanen på Platzer.

Mark- och miljööverdomstolen avslår överklagan av detaljplanen för omvandlingen av Högsbo industriområde i Göteborg till Södra Änggården. Detaljplanen vinner därmed laga kraft.


Ämnen i artikeln:

Platzer FastigheterGöteborgSvepet

Turerna har varit många. Men efter Möd:s beslut kan stadsutvecklingen av området ta fart och byggnationen av 2 000 bostäder samt skolor och parker påbörjas, skriver Platzer i ett pressmeddelande. 

Den totala intäkten för Platzer bedöms uppgå till 1,8 miljard kronor. 

Planarbetet har drivits av stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad i nära samarbete med Platzer sedan 2016. Men protesterna har varit högljudda från bland annat bagerijätten Pågen, något som Fastighetsnytt tidigare skrivit om

– Äntligen. Vi är oerhört glada att Mark- och miljööverdomstolen gick på vår och stadens linje, kommenterar Lisa Häggdahl, affärsutvecklare och ansvarig för arbetet med detaljplanen på Platzer.

Läs mer: Bakslag för bageriet – Platzers planer godkända 

Häggdahl menar att beskedet från domstolen är ett kvitto på att de verksamheter som i dag är etablerade i området kan samexistera med nya som tillförs. 

– Vi har hela tiden varit övertygade om att det är viktigt att området utvecklas till en blandstad och att Södra Änggården kommer att bli en fantastisk stadsdel. Nu startar vi utvecklingen av området tillsammans med alla aktörer i Södra Änggårdens samverkansorganisation. 

Kommunfullmäktige antog i april 2020 detaljplanen. Antagandet överklagades sedan till Mark- och miljödomstolen, vilka avslog överklagan. 

Läs även: Tvärnit för markanvisningar i Göteborg - så ska staden öka takten

Detta beslut överklagades i sin tur till nästa instans. Nu har även Mark- och miljööverdomstolen avslagit överklagan samt meddelat att domen inte kan överklagas. Detta innebär att detaljplanen för Södra Änggården nu vinner laga kraft.

– Detta är en stor dag för oss, för staden och för alla våra samarbetspartners i Södra Änggården. Utslaget från Mark- och miljööverdomstolen visar att den detaljplan som tagits fram av stadsbyggnadskontoret är gedigen och genomarbetad. Jag är stolt över att vi fortsätter skapa och leverera värde i både bolaget och för Göteborg, säger P-G Persson, vd på Platzer.

Platzers roll i Södra Änggården

Platzer är i dag största fastighetsägare i området och kommer under byggskedet att vara kvar och samordna utvecklingen av Södra Änggården. Detta kommer att ske tillsammans med de aktörer bolaget under 2017 och 2018 tecknat avtal med om merparten av de nu tillskapade bostadsbyggrätterna. Bostadsaktörerna är Bonava, Peab Bostad, Månsson Fastigheter, Hökerum Bygg och Skanska Nya Hem. I området kommer det även fortsätta finnas kommersiella fastigheter som Platzer kan utveckla som parkeringshus, skola och förskola.

Den totala intäkten bedöms uppgå till 1,8 miljarder kronor varav 1,6 miljarder gäller hittills tecknade avtal, enligt tidigare kommunikation. 

Läs mer: Platzer säljer byggrätter för 1,7 miljarder 

Fastigheterna är sålda som färdiga att påbörja byggnation, vilket innebär att Platzer bär kostnader för till exempel rivning, sanering och exploateringskostnader för vägar och parker.

Platzer har inte redovisat resultateffekt av försäljningen tidigare, utan värdering av byggrätterna kommer att ske nu när detaljplanen vunnit laga kraft 

Resultateffekten kommer att redovisas som värdeförändring fastigheter under andra kvartalet 2022 och bedöms öka eget kapital med 6 till 7 kronor per aktie, uppger bolaget. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.