måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Påpassad Oscar Engelbert i tingsrätten

Publicerad: 20 september 2022, 16:15

Oscar Engelbert var ett jagat villebråd under tisdagens förhandlingar i Stockholms tingsrätt i skadeståndstvisten mellan OP och Stockholms stad. Här Expressens reporter som vill ställa frågor.

Foto: Philip Wallin

Under tisdagen inleddes huvudförhandlingarna i saneringstvisten där Oscar Properties stämmer Stockholms stad gällande Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Oscar Engelbert kräver staden på cirka en halv miljard kronor.

Ämnen i artikeln:

GasklockanNorra DjurgårdsstadenHjorthagenSvepetOscar PropertiesStockholms stadStaffan LorentzOscar Engelbert

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Den långdragna tvisten mellan Oscar Engelbert och Stockholms stad fortsätter. När Engelbert 2020 ville stämma staden, för det hävda avtalet avseende marken med Gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden, fick stämningen inget gehör av tingsrätten då stämningsansökan bedömdes vara ofullständig. 

Den här gången har tvisten nått hela vägen till tingsrätten. Skadeståndssumman har varierat, men nu kräver Oscar Engelbert 482 miljoner kronor av staden – pengar som bolaget menar att man lagt ut, och som drivit projektet framåt, innan man fick kliva av

Läs mer: Efter Oscar Properties sorti – nu tar norska bolaget över bostadsplanerna vid Gasklockan 

Oscar Engelbert inledde tisdagens huvudförhandlingar i sal 4 i Stockholms tingsrätt med att, som sig bör, läsa ed för chefsrådman Måns Wigén. 

Engelberts advokat P-G Jönsson, på AG Advokater, bad honom sedan att redogöra för projektet. Oscar Engelbert menade att man bland annat skapat och bekostat en detaljplan och engagerat det ansedda arkitektkontoret Herzog & de Meuron, med säte i Basel i Schweiz. Ett kontor som både OP och stadens representanter besökte. 

P-G Jönsson frågade om staden hade haft nytta av resorna och detaljplanen varpå Oscar Engelbert svarade:
– Ja, absolut, vi har bekostat byggrätten. Värdet uppstår när projektet är framtaget. 

I rättegången sa Engelbert även att en stor del av projektet var upphandlat och att man ville börja bygga med en gång. I målet yrkar Oscar Properties på 182 miljoner i skadestånd. Men då är inte nedlagd tid debiterad, menar man. Till summan adderas även 300 miljoner i utebliven vinst. 

Läs mer: Globen får lillebror i Norra Djurgårdsstaden 

Själva kärnan i målet gäller den mark som Oscar Properties inte ville beträda 2019 då man ansåg att marken inte var ordentligt sanerad från miljögifter. 

– Vi skulle få en miljörapport av staden i december 2018 men de vägrade dela med sig. De sa att vi fick den först när vi hade tillträtt. Men vi var inte beredda att tillträda en fastighet för 600 miljoner om inte marken var sanerad. 

Stadsadvokat Gustaf Swedlund, biträdd av stadsadvokat Klas Stålnacke, hade förvånansvärt få motfrågor till Oscar Engelbert. 

Oscar Properties vs Staden

• I november 2019 hävde Stockholms stad avtalet med Oscar Properties avseende Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden då OP inte hade betalt de 600 miljoner som staden krävt för marken vid projektet i Hjorthagen. . 

• OP replikerade inom kort i ett pressmeddelande där man menade att staden inte slutfört de miljöåtgärder på marken som bolaget krävt för att affären ska gå igenom. 

• Hösten 2020 stämde Oscar Staden på 182 miljoner, en ersättning för de pengar OP investerat i projektet. En summa som senare ökade till 1 miljard. För att återigen ha justerats ned till nuvarande nivå om 482 miljoner kronor. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev