Lagar & regler
Överklagan och avgång efter fängelsedomar mot Baldertoppar i Collectormålet
Publicerad: 1 juni 2022, 09:26
Marcus Hansson döms till fängelse i 1 år och 3 månader i Collectormålet. ”Min klient är förstås förvånad och bestört”, säger hans advokat till Fastighetsnytt. Balder meddelar samtidigt att Hansson omedelbart lämnar tjänsten som finanschef på bolaget.
Fängelsedomen mot Balders finanschef Marcus Hansson på 1 år och 3 månader i det så kallade Collectormålet överklagas, det meddelar den dömdes advokat till Fastighetsnytt. Även domen mot Balders före detta ekonomichef Magnus Björndahl, som döms till fängelse i 1 år och 6 månader, kommer att prövas på nytt.
Drygt två år efter det misstänkta brottet, om insiderhandel i nischbanken Collector, kom domen under onsdagen.
Balders finanschef Marcus Hansson får en påföljd om fängelse i 1 år och 3 månader och den före detta ekonomichefen Magnus Björndahl döms till fängelse i 1 år och 6 månader.
Marcus Hanssons advokat Fredrik Ungerfält säger till Fastighetsnytt att hans klient kommer att överklaga domen:
– Min klient är av uppfattningen att tingsrätten har gjort en helt oriktig bevisvärdering. Man har dragit helt felaktiga slutsatser av den samlade bevisningen. Min klient är förstås förvånad och bestört över detta. Det står redan nu klar att den här domen kommer överklagas till hovrätten.
Enligt domen döms Marcus Hansson för insiderbrott genom att han med insiderinformation ha lämnat ett råd eller uppmaning om att sälja aktier i Collector.
Läs mer: Marcus Hansson avgår omedelbart – Selin: ”Bäst för alla parter”
Enligt utredningen har Hansson i ett sms den 21 april 2020 skrivit följande till en person: ”Har du vinst i Collector så ta hem den så köper du tillbaka efter rapporten”.
Den före detta ekonomichefen i Balder, Magnus Björndahl, döms även han till fängelse för insiderbrott – detta efter att 3.000 Collectoraktier såldes den 22 april 2020.
Enligt en mejlkonversation från den 9:e december 2019 ville Björndahl ta del av Collectors delårsrapport senast den 20 april 2020. Enligt domen är det styrkt att Björndahl fick ta del av delårsrapporten via ett usb-minne.
Han hade således tillgång till insiderinformation när aktieförsäljningen genomfördes, står det i domen.
Läs mer: Ohållbart när Balder hållbarhetsrapporterar
Enligt domen fanns det i delårsrapporten, som offentliggjordes den 5 maj 2020, i huvudsak negativ information som påverkade kursen i sänkande riktning.
Björndahls advokat Jonas Nilsson säger till Fastighetsnytt att även de kommer att överklaga domen till hovrätten:
– Överklagan kommer att ske nästa vecka. Vi är oerhört besvikna, både jag och Magnus, över utgången och vi delar inte alls den bevisvärdering som domstolen har gjort. Vi tycker att man allt för okritiskt har accepterat åklagarens redogörelse över händelseförloppet och allt för okritiskt utgått från att det funnits avsikter att göra sig skyldig till insiderbrott. Och inte alls beaktat de naturliga och rimliga förklaringar som lämnades från en mängd olika personer, både tilltalade och vittnen.
Totalt elva personer har stått åtalade – två med bakgrund i fastighetsbolaget Balder. Balders vd Erik Selin är styrelseordförande i Collector. Balder äger 44 procent av aktierna i Collector enligt ägardatatjänsten Holdings.
Under onsdagskvällen kom besked om att Marcus Hansson lämnar sitt uppdrag som finanschef på Balder. Han har sedan tidigare lämnat sitt styrelseuppdrag i nischbanken.
Läs mer: Selin i vittnesförhör: Röt till mot åklagaren
Enligt åtalet fick Hansson och Björndahl del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan Balders vd Erik Selin och Collectors vd Martin Nossman den 10 januari 2020. Något som Erik Selin, under förhör, bestridit.