lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Oscar får betala miljonbelopp efter domen: ”Bestämmer om överklagan i nästa vecka”

Publicerad: 11 oktober 2022, 08:51

Målgång för saneringstvisten i Hjorthagen. Oscar Engelbert (bilden) stämde 2020 Stockholms stad för att inte ha sanerat marken, i tillräckligt hög omfattning, innan OP skulle tillträda.

Foto: TT

Under tisdagen kom domen i saneringstvisten mellan Oscar Engelbert och Stockholms stad. OP får enligt tingsrättens beslut inga pengar alls: ”Vi tycker domen är märklig och felaktig”, säger Oscars advokat P-G Jönsson till Fastighetsnytt – men ett beslut om överklagan kommer först i nästa vecka.

Ämnen i artikeln:

GasklockanHjorthagenNorra DjurgårdsstadenOscar PropertiesOscar Engelbert

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Tingsrätten går på Stockholms stads linje – det vill säga: parternas avtal enligt kontrakt gäller. Därmed får Oscar Properties inget gehör för skadeståndskravet, om 482 miljoner kronor, avseende det hävda Gasklockeavtalet 2019. 

Enligt domen får OP däremot betala rättegångskostnaderna om 2,3 miljoner kronor.

– Tingsrätten anser att staden har uppfyllt de avtalade miljökraven. Den bedömningen delar inte vi, säger OP:s advokat P-G Jönsson till Fastighetsnytt. 

P-G Jönsson går sedan inte på detaljerna:
– Staden skulle ta bort jorden ovanför berget och när man då hittar tjära, olja, arsenik och en massa andra saker då måste man reda ut hur man ska göra – och det gjorde aldrig staden. Vi kommer bestämma i nästa vecka om vi överklagar eller ej. 

Läs mer: Oscar Engelbert efter förlusten i rätten: ”Slår inte mot några transaktioner” 

Gustaf Swedlund, stadsadvokat, ser saken ur ett annat ljus:
– Vi har hela tiden varit trygga med vad parterna har avtalat, säger han till Fastighetsnytt. 

– Det är jättetråkigt att vi hamnar i domstol med våra leverantörer eller byggherrar men vi är ändå så klart nöjda med att tingsrätten har gjort samma tolkning som vi har gjort, fortsätter Swedlund. 

P-G Jönsson menar dock att även han och hans klient hänvisar till kontraktet:
– Vi håller oss också till avtalslinjen. I kontraktet står det att staden ska uppfylla miljömålen innan vi får tillträda. Tingsrätten säger att det räcker att de tar bort jorden, medan vi menar att miljömålen även inkluderar de icke kända föroreningar som dyker upp. 

Tingsrätten skriver bland annat så här i domen:
Som utgångspunkt kan det naturligtvis inte komma i fråga att i efterhand övervältra utrednings- och projekteringskostnaderna på kommunen efter att exploateringsavtalet hävts på befogade grunder. 

Vidare står det att den vinning som kommunen eventuellt kan ha gjort, då Oscar har varit med och bland annat drivit detaljplanen, inte kan bedömas tillföra kommunen något ekonomiskt värde. 

Säkert [har det] till viss del underlättat för en ny köpare av fastigheten (Obos, reds anmärkning) men något ekonomiskt värde bedöms inte ha tillförts kommunen.

Läs mer: Efter Oscar Properties sorti – nu tar norska bolaget över bostadsplanerna vid Gasklockan 

Under slutförhandlingarna i Stockholms tingsrätt, i slutet av september, pekade Oscar Engelberts advokat P-G Jönsson på lagboken och vad miljöbalken säger om att anmäla miljöförhållandena på mark som ska avträdas. Han hänvisade även till köplagen. 

Stockholms stads advokat, Gustaf Swedlund, framhöll i sin tur kontraktet mellan OP och staden – som sa att saneringen av marken skulle göras klar så fort fastighetsbolaget betalade de 600 miljoner kronor, som var överenskommet, och därefter tillträdde fastigheten. 

Bakgrund: Oscar vs staden

• I november 2019 hävde Stockholms stad avtalet med Oscar Properties avseende Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden då OP inte hade betalt de 600 miljoner som staden krävt för marken vid projektet i Hjorthagen. 

• OP replikerade inom kort i ett pressmeddelande där man menade att staden inte slutfört de miljöåtgärder på marken som bolaget krävt för att affären ska gå igenom. 

• Hösten 2020 stämde Oscar Staden på 182 miljoner, en ersättning för de pengar OP investerat i projektet. En summa som senare ökade till 1 miljard. För att återigen ha justerats ned till nuvarande nivå om 482 miljoner kronor. 

• Tisdagen den 11 oktober meddelade Stockholms tingsrätt domen där OP förlorade målet.  

Läs mer: Wihlborgs tar över två fastigheter av Oscar för 333 miljoner 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev