Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Omstridd skyddsvall överklagas till Högsta domstolen

Publicerad: 13 juli 2022, 15:15

Kommunen vill satsa mångmiljonbelopp på skyddsvallar och murar – till priset av förstörd utsikt för vissa. ”Det bästa hade varit om tångvallen höjdes upp”, sa Annki Musiolik och Ann Stern när domstolen i april gjorde sin inspektion, skriver Sydsvenskan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det planerade bygget för att skydda Falsterbonäset från höjda havsnivåer har kritiserats länge och nu överklagar tre parter ärendet till Högsta domstolen, skriver Sydsvenskan.


Ämnen i artikeln:

Länsstyrelsen

Vellinge kommun har sedan 2013 arbetat med att hitta en lösning mot översvämningar i området. 2019 skickades en ansökan om ett drygt två mil långt skydd, som mestadels ska bestå av vallar men även innehålla murliknande element, till Mark- och miljööverdomstolen – som godkände förslaget för nästan en månad sedan.

Läs även: Falsterbonäset får sitt översvämningsskydd efter ny dom

Men kritiken består och nu har tre parter; Falsterbonäsets Naturvårdsförening (FNF), en grupp boende i Falsterbo och en boende i Kämpinge överklagat beslutet till Högsta domstolen, skriver Sydsvenskan

FNF vill att tångvallen på Flommen ska förstärkas i stället, trots att länsstyrelsen avvisat det alternativet då vallen klassas som en fornlämning i fornminneslagen. Föreningen anser dock att ärendet är det första i sitt slag, som saknar rättspraxis. Falsterboborna föreslår i sin tur att skyddsmuren ska byggas ovanpå tångvallen och inte bredvid. 

Nu kan det dröja upp till tre månader innan Högsta domstolen beslutar om ärendet ska prövas eller inte.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Länsstyrelsen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.