Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Ny smäll för Oscar – ska betala 33 miljoner till de boende i lyxskrapan

Publicerad: 2 juni 2022, 09:48

Oscar Engelberts prestigebygge de Norra Tornen i Hagastaden har varit i blickfånget redan från byggstart. Det östra tornet, Innovationen, är 125 meter högt och innehåller 182 lägenheter fördelat på 35 våningar.

Foto: Oscar Properties/Philip Wallin

Efter uppgifter om fusk och felaktigheter i Oscars skrapa Innovationen i Hagastaden har den aktuella bostadsrättföreningen, Oscar Properties och försäkringsbolaget Trygg Hansa kommit överens om en förlikning där fastighetsutvecklaren ska återbetala 33,5 miljoner kronor. Det skriver Expressen.


Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Oscars två prestigetorn i Hagastaden är numera två av stans mest kända landmärken. De har även blivit kända för de problem som har uppstått på insidan i minst ett av tornen (Innovationen) där det har det pågått en konflikt som har tärt på Oscar Properties varumärke.

Läs mer: Oscars dolda tillgångar som ska finansiera tillväxtresan – går mot strömmen 

De boende som flyttade in i tornet under 2019 och 2020 har, enligt Expressen, haft återkommande problem där flera hyresgäster har tvingats evakuera. Bland annat har avloppsvattens trängt in och orsakat vattenskador i ett 30-tal lägenheter – och flera av terrasserna har släppt in regnvatten. Dessutom har det varit felaktiga kopplingar av rör och krånglande hissar. 

Helix (till vänster) och Innovationen (till höger) vid Torsplan i nordvästra delen av Vasastaden i Stockholm.

Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia

De boende tvingades tidigt att agera och ta in extern hjälp för att reparera skadorna och förbättra bygget – allt för att rädda sina miljoninvesteringar. 

Men en tvist uppstod om vem som ska betala för kalaset. Bostadsrättsföreningen, Oscar eller Trygg Hansa? Nu har parterna slutligen nått en förlikning: 

Läs mer: Castellum säljer Oscar Properties-post med förlust 

Enligt Expressens källor ska Oscar Properties betala 33, 5 miljoner kronor till bostadsrättsföreningen och Trygg Hansa 2,5 miljoner kronor.

– De har nu gjort rätt för sig, säger styrelseledamoten Helena Östman, till tidningen, som uppger att föreningen är nöjd med förlikningen. 

Fastighetsnytt söker Oscar Properties för en kommentar.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.