Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Ny dom: Rätt till hyresändringar även för presumtionshyror

Publicerad: 9 juni 2022, 14:49

Foto: gemenacom

Svea hovrätt slår fast i två mål att hyran får ändras för nyproducerade lägenheter även när hyresmarknadens parter initialt har träffat en förhandlingsöverenskommelse om att hyran som utgångspunkt inte ska ändras under en period om femton år (så kallad presumtionshyra). En skälighetsbedömning ska göras.


Hovrätten har slagit fast att en skälighetsbedömning ska göras. Det innebär att presumtionshyrorna inte fullt ut får följa med den allmänna hyresutvecklingen för andra hyreslägenheter på orten. 

Modellen innebär enligt hovrätten en rimlig avvägning mellan hyresgästers intressen av att den initiala presumtionshyran inte ska sättas för högt respektive hyresvärdars intressen av att under den femtonåriga presumtionstiden kunna ta ut en hyra som möjliggör en satsning på nyproduktion.

I förhållande till de hyreshöjningar som hyresvärden begärt i det ena målet innebar en tillämpning av modellen att hyresvärden fick höja hyrorna enligt sin begäran. I det andra målet innebar tillämpningen av modellen att hyresvärdarna inte fick höja hyrorna fullt ut enligt vad som begärts.

Hovrätten skriver att dess beslut i denna typ av mål inte får överklagas.

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.