Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Nu ska kryphålen i stämpelskatten stoppas - kan ge staten 1 miljard mer

Publicerad: 1 april 2022, 06:49

Fastighetsbildningsåtgärder som genomförs för att kringgå stämpelskatteplikten ger skattebortfall och ett onödigt utnyttjande av Lantmäteriets resurser anser regeringen.

Foto: Volha Maksimava

Lantmäteriet föreslår en generell stämpelskatt i syfte att täppa igen hålen som möjliggör reducerad skatt. Förslaget väntas ge staten mellan 300 miljoner och 1 miljarder kronor i extra skatteintäkter vid fastighetstransaktioner.


Ämnen i artikeln:

SvepetLantmäterietRegeringen

I samband med fastighetsköp går det i dag att helt slippa betala stämpelskatt – eller kraftigt reducera den. Lantmäteriet fick därför regeringens uppdrag i slutet av 2020 att utreda frågan om det går införa en generell stämpelskatt, alternativt att hitta sätt att förhindra att stämpelskatteplikten kringgås.

Läs även: Stockholmspolitikerna står fast: ”Krävs en ändring av den nationella lagstiftningen”

Ett sätt att komma undan stämpelskatten är att lägga över en nyförvärvad bit mark i en redan befintlig fastighet vilket innebär att man i dag inte behöver ansöka om lagfart för den markbiten.

Med Lantmäteriets förslag väntas skatteintäkterna från stämpelskatten öka med mellan 300 miljoner och 1 miljard kronor från dagens 8,2 miljarder kronor som staten får in i stämpelskatt från lagfart.

Läs även: Moms, kontor och delade ytor - så funkar det

Lantmäteriets förslag i tre delar:

1. Fast egendom som förvärvas genom köp eller byte följt av ansökning om fastighetsbildning beskattas enligt stämpelskattelagen. Skattskyldighet inträder när uppgift om fastighetsbildningen registreras.

 

2. Stämpelskatteplikten utvidgas till förvärv genom fastighetsreglering. Skatten beräknas på värdet av den förvärvade egendomen.

 

3. Stämpelskatteplikten utvidgas till förvärv genom klyvning. Skatten beräknas på marknadsvärdet av den kvotdel av klyvningslotten som har förvärvats.

 

För att begränsa beskattningens hämmande effekt på ändamålsenliga fastighetsbildningsåtgärder föreslås en generell skattereduktion på förvärv enligt punkt 2 och 3 ovan som innebär att det bara är den del av värdet som överstiger 1 000 000 kr som ska beskattas. För juridiska personer gäller i stället 350 000 kr.

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.