Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Nordiskt samarbete kring byggregler

Publicerad: 4 juni 2018, 11:43

Bild: Dreamstime.

Efter att de nordiska bostadsministrarna träffades i Stockholm förra veckan har man nått en överenskommelse som ska leda till mer enhetliga byggregler över de nordiska landsgränserna.


Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonStockholm

Efter att de nordiska bostadsministrarna träffades i Stockholm förra veckan har man nått en överenskommelse som ska leda till mer enhetliga byggregler över de nordiska landsgränserna. Förhoppningen är att därmed minska byggkostnaderna.

– Norden ska vara världens mest integrerade byggmarknad. Vi vill göra det lättare för företagen i Norden att bygga tvärs över gränserna för att skapa bättre och billigare byggen i alla delar av Norden, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Enligt en rapport från Nordisk Innovation leder skillnaderna i nationella byggregler mellan länder till merkostnader på mellan 40 och 60 miljoner euro, bara i Sverige.

Förhoppningen är att en ökad harmonisering kan leda till en mer integrerad marknad för arbete och produkter, med kostnadsfördelar för såväl fastighetsägare och byggentreprenörer som för den offentliga sektorn. Under mötet bad länderna Nordiska ministerrådets generalsekreterare att undersöka möjligheterna för ett tätare samarbete kring detta.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.